Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie potvrdila přítomnost alkoholu u řidičky trolejbusu, který havaroval na Máji

, aktualizováno 2. srpna 2019, 9:58

K vážné nehodě trolejbusu došlo v pondělí 24. června na sídlišti Máj v Budějcích. Na vině byl podle policie řidič osobáku, který nedal přednost řidičce trolejbusu, ta jela po hlavní silnici. Trolejbus po střetu skončil mimo silnici a narazil do sloupu. Několik hodin po nehodě se objevily spekulace, že řidička trolejbusu měla být pod vlivem alkoholu. Policie dnes tuto informaci, po více než měsíci, potvrdila.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozivá nehoda trolejbusu v Budějcích. Na internetu se objevil záznam střetu

Při nehodě bylo zraněno osm lidí. Nejvážněji na tom byla řidička trolejbusu. Zdravotníci ji ještě v kabině poskytli nezbytnou péči a po vyproštění ji uvedli do umělého spánku a napojili na umělou plicní ventilaci. Ostatní pacienti utrpěli lehká až středně těžká zranění, jednalo se převážně o pohmožděniny, tržné rány a méně závažné zlomeniny.

Několik hodin po nehodě se objevily spekulace, že těžce zraněná řidička mohla být pod vlivem alkoholu. Podle několika zdrojů Budějcké Drbny měla mít krátce po nehodě v krvi téměř 1,14 promile. Informaci o přítomnosti alkoholu dnes policie potvrdila.

"V souvislosti s šetřením případu, na základě vyžádaného lékařského vyšetření bylo zjištěno, že řidička trolejbusu požila před jízdou alkohol. V krvi měla hodnotu do jednoho promile alkoholu, na základě této skutečnosti kriminalisté pracují na trestně právní kvalifikaci související s touto informací," uvedla tisková mluvčí policie Lenka Krausová

ČTĚTE TAKÉ: Řidička havarovaného trolejbusu v Budějcích měla mít v krvi alkohol

„Mrzí mě, že jsem se to jako zaměstnavatel dozvěděl z médií. Policii jsme oficiálně žádali, abychom tu informaci měli. Jsem z toho hodně překvapen, protože jsem tomu nechtěl věřit. Zvažujeme nákup zařízení na kontrolu drog, který je poměrně drahý. Nedávno jsme dělali plošnou kontrolu všech řidičů. Jediné co můžeme dělat navíc je, párkrát do roka, neplánovaně udělat tyto plošné kontroly. Legislativa mluví jasně. Alkohol za volant ne a ten člověk to dělá s vědomím, že porušuje zákon. Není to jen o tom, že přijde o práci. Možná je to dobou, že je všem všechno jedno. V tomto případě to pro dotyčnou bude mít vážné následky,“ uvedl šéf dopravního podniku Slavoj Dolejš

V Budějcích jde přitom už o druhý případ, ve kterém byla řidička městské hromadné dopravy pod vlivem. První událost se odehrála v pátek 12. dubna. Řidička trolejbusu řídila pod vlivem drog. Na podezřelou ženu upozornili cestující, kterým se nezdálo její chování. V trolejbusu tou dobou cestovalo několik desítek lidí. Podle svědků si měla řidička za jízdy navíc lakovat nehty na nohou.

ČTĚTE TAKÉ: Řidička budějckého trolejbusu řídila pod vlivem drog, za jízdy si měla lakovat i nehty

Dopravně bezpečnostní akce policie

Na konci minulého týdne se policie zaměřila na alkohol a drogy za volantem u řidičů linek MHD. Jakoukoliv spojitost se zmiňovaným případem policie vyloučila. „Provedeno bylo zhruba 250 testů na drogy a alkohol. Vše bylo negativní,“ uvedla tisková mluvčí policie Štěpánka Uhlířová. Vedení Dopravního podniku bylo podle mluvčího Jiřího Matznera o akci informováno dopředu.

Mezi kontrolovanými řidiči byla i Lucie Berková. „Každé ráno probíhá kontrola. Ne u všech, ale namátkově. Nikdo nikdy neví, kdy bude dýchat. Kolegyni znám osobně a je to selhání jedince. My ostatní se teď snažíme dát všechno do pořádku,“ řekla už v pátek ke zmiňovanému případu. 

Autoři | Foto Petra Kafková

Štítky trolejbus, nehoda, policie, alkohol, České Budějovice, havárie, Lenka Koloušková, Drbna.cz

Policie potvrdila přítomnost alkoholu u řidičky trolejbusu, který havaroval na Máji  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.