Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Jindřichohradecku hořela lesní školka. Hasiči varují před rozděláváním ohňů ve volné přírodě

Horké počasí jde ruku v ruce s požáry. Jeden zaměstnal včera odpoledne jihočeské hasiče v Jersicích na Jindřichohradecku. Hořet začala lesní školka s nízkými stromy a paseka. Škoda byla stanovena na 20 tisíc korun. Právě kvůli vysokým teplotám varují hasiči před rozděláváním ohňů ve volné přírodě.

Do Jersic, části obce Hříšice, vyjížděli čtyři jednotky hasičů včera v půl šesté odpoledne. „Na místo byly povolány jednotky profesionálních hasičů ze stanice Dačice a dobrovolní hasiči z Budíškovic a Dačic. Vzhledem k rozsahu požáru a povětrnostním podmínkám operační středisko jihočeských hasičů zažádalo o pomoc jednotku z Nové Říše z Vysočiny,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Požár zasáhnul lesní školku s nízkými stromky a paseku. Výši škody stanovil vyšetřovatel hasičů na 20 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Kvůli horkému počasí hasiči varují před rozděláváním ohňů v otevřené přírodě. Vždy je třeba dodržovat přísná pravidla. „V přírodě se pokud můžete, vyhněte použití zdrojů otevřeného ohně (sirky, cigareta, zapalovač, vařič). Stačí málo, třeba nenápadná jiskra spadlá do jehličí, a můžete svou neopatrností způsobit požár. Nezapomeňte, že v lesích je celoročně zakázáno kouřit, zakázáno je samozřejmě i odhazování hořících nebo doutnajících předmětů,“ vysvětlila Matějů.

Rozdělávání otevřených ohňů je možné jen na místech vzdálených minimálně 50 metrů od okraje lesa a sto metrů od stohů. Zcela zakázáno je rozdělávat oheň na místech se vzrostlým porostem (lesy, louky, pole i strniště). V případě porušení tohoto mohou lidé dostat pokutu až do výše 15 tisíc korun, pokud dojde k požáru a nejedná se o trestný čin (nevznikne škoda vyššího rozsahu), sankce se může vyšplhat až na 25 tisíc.

Oheň bychom neměli rozdělávat pod větvemi stromů, na pasekách, v blízkostech křovin, ve vysoké trávě nebo poblíž zemědělských plodin a stohů. V tomto horkém počasí a za silného větru doporučují hasiči oheň ve volném prostranství vůbec nerozdělávat.

„Od hořícího ohně neodcházejte, dohlížejte na něj, po skončení pálení jej důkladně zalijte vodou, vyhrabte zbytky dřeva, spáleniště s popelem překryjte vrstvou zeminy. Dodržujte zákaz vypalování trávy a porostů,“ uzavřela mluvčí.

Foto hzsjk.cz

Štítky hasiči, oheň, požár, Jindřichohradecko, okres Jindřichův Hradec, příroda, les, Dačice, Hříšice, Budíškovice, Nová říše, Kraj Vysočina

Na Jindřichohradecku hořela lesní školka. Hasiči varují před rozděláváním ohňů ve volné přírodě  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.