Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pokuta za týrání zvířat může být až půl milionu korun

Lidem, kteří v horku nechají v autě zavřeného psa může hrozit pokuta až půl milionu korun. Jde totiž o týrání zvířat. Teplota ve vozidle se během krátké chvíle vyšplhá na šedesát až sedmdesát stupňů. Pes se potí téměř výhradně pouze na tlapách a ochlazuje se dýcháním. Rozhodně mu nestačí pootevřít okýnko.

Každoročně v létě řeší odbor ochrany životního prostředí magistrátu úmrtí psů v autech. „Lidé jsou zcela nepoučitelní a neuvědomují si základní věci. Když nechají psa v zaparkovaném autě, je to stejné, jako by jej dali do sauny, ovšem bez možnosti úniku. I když je vozidlo vychlazené klimatizací, velmi brzy se zahřeje, pes trpí, zkolabuje a může i zemřít,“ konstatuje vedoucí odboru Svatopluk Mika.

Mika připomněl i jeden případ z minulosti, kdy majitel nechal v autě své dva psy tři hodiny. „Jeden pes tenkrát zemřel a druhého před jistou smrtí zachránil mladík, který vyrazil okénko a psa vyprostil. Ztrátu svého čtyřnohého přítele pak jeho pán při sepisování protokolu oplakal,“ popsal.

ČTĚTE TAKÉ: Majitel nechal v autě zavřeného psa, sám se šel vykoupat na plovku

Ve správním řízení uložil odbor ochrany životního prostředí zatím nejvyšší pokutu za ponechání psa ve vozidle, a to ve výši deset tisíc korun. Hranice postihu je ale až půl milionu. 

A jak se zachovat, když psa v autě najdete? 

Když v autě narazíte na pejska sežeňte svědky, situaci si vyfoťte, natočte a pokuste se najít majitele auta. Pokud například auto parkuje u obchodního centra, může jeden svědek kontrolovat zavřeného psa a vy můžete nechat vyhlásit rozhlasem SPZ a barvu auta. Pokud se vám nedaří majitele najít, neváhejte zavolat policii. Měli by společně s vámi situaci řešit.

Přehřáté zvíře rozhodně nepolévejte studenou vodou, mohli byste mu způsobit teplotní šok. Namočte ručník nebo hadr a chlaďte mu packy, břicho a slabiny. Udržujte ho ve stínu a dávejte mu pít vlažnou vodu. 

Autoři | Foto Městská policie Jindřichův Hradec

Štítky týrání, horko, léto, pokuta, pes, týrání zvířat

Pokuta za týrání zvířat může být až půl milionu korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.