Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Jindřichohradecku se stále pohybuje puma, policie řeší odchyt

Na Jindřichohradecku se pohybuje velká kočkovitá šelma puma americká. Jihočeská policie si opatřila odchytové zařízení, o víkendu lidé šelmu spatřili u obcí Deštná a Rosička. Policie, krajský úřad ani veterináři neplánují kvůli výskytu pumy žádná omezení letních táborů v regionu. Dnes to řekli mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová, Hana Brožková z oddělení kanceláře hejtmanky a ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Policie varuje obyvatele a turisty před pohybem v přírodě a hledá svědectví o pohybu zvířete, jehož chování může být nevyzpytatelné. Kriminalisté se radí s odborníky ze zoologických zahrad, jak postupovat, aby pumu v přírodě odchytili, případně aby ji odborníci uspali a převezli k dalšímu chovu. Potřebují pomoc obyvatel i myslivců, uvedla Millerová.

Případná omezení letních táborů žádná z institucí nechystá. „Odbor školství určitě nic neplánuje, protože tábory pokaždé zřizuje někdo jiný, kraj to neřeší. Krizové řízení kraje také ne,“ řekla Brožková. Policie na to nemá kompetence, řekla Millerová.

Veterináři by zasahovali, jen kdyby zjistili, že šelmu někdo týral. „Jen to sledujeme. S policií spolupracujeme, ptali se nás, které chovy jsou v kraji povolené,“ řekl Kouba. Dodal, že v kraji je povolený jen chov ženě na Jindřichohradecku. „Má povolené dvě pumy, jenomže dostala už několik pokut za to, že to množí. Množit to nesmí, na to jsme jí povolení nedali, ani k tomu nejsou dostačující podmínky,“ řekl Kouba. Žena podle něj odchovala 14 koťat, podle veteriny však u uprchlé šelmy nemůže jít o žádné z nich. Nyní má několik dalších, Kouba ale řekl, že neví, kolik, protože žena je k šelmám nepustila.

Podle policie lidé šelmu ve volné přírodě pozorovali od dubna, ale policisté dostali oznámení až teď. Jde nejspíš o dospělou pumu americkou, která má hnědou barvu, krátkou srst a dlouhý ocas zakončený tmavou srstí. S největší pravděpodobností utekla dosud neznámému chovateli. Policie již o víkendu uvedla, že chování šelmy je nepředvídatelné. „Jde o nočního lovce, který bezdůvodně na dospělé neútočí, přesto je však na místě opatrnost," uvedla policie. Zprávy o pohybu zvířete přijme na čísle 158.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, příroda, Jindřichův Hradec, okres Jindřichův Hradec, dětský tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jindřichohradecku se stále pohybuje puma, policie řeší odchyt  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.