Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za porušení zákona o obalech dostala budějcká firma pokutu 90 tisíc korun. Nešlo o první prohřešek

Druhou pokutu za porušení zákona o obalech už dostala budějcká firma, která prodává pizzu, gyros, saláty a teplá jídla, v jednom z obchodů s jídlem. Česká inspekce životního prostředí provedla v listopadu loňského roku opakovanou kontrolu, při které zjistila stejné pochybení, ke kterému došla před několika měsíci. Firma teď musí dohromady zaplatit 150 tisíc korun.

„V listopadu 2018 jsme provedli předem neohlášenou kontrolu nakládání s obaly a obalovými odpady ve společnosti Pizza del Monte, konkrétně na provozovně Novohradská v Českých Budějovicích. Společnost od července 2017 do listopadu 2018 nesplnila zákonnou povinnost, když jako osoba, která uvádí na trh nebo do oběhu obaly nebo balené výrobky, nezajišťovala jejich zpětný odběr, využití a recyklaci. Nepodala také návrh na zápis do Seznamu osob, které mají povinnosti zpětného odběru nebo recyklace, vedeného Ministerstvem životního prostředí,“ řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí České Budějovice.

Provozovna měla podle ČIŽP za kontrolované období uvést na trh v rámci všech jí provozovaných prodejen celkem více než 11 tun papírových a cca 0,13 tun plastových (polystyrénových) obalů. Produkuje především jednorázové obaly v podobě papírových krabic na pizzu, papírových sáčků, tácků na pizzu, polystyrenové krabičky na teplá jídla a saláty nebo papírové kelímky na kávu.

Firma už přitom jednu pokutu za stejný prohřešek dostala v dubnu minulého roku. Tehdy se částka vyšplhala na 60 tisíc korun. Ani to firmu podle ČIŽP nedonutilo zjednat nápravu a plnit své povinnosti z obalového zákona.

Za zpětný odběr uvedeného odpadu prostřednictvím autorizované obalové společnosti by firma navíc podle inspekce zaplatila zhruba 40 tisíc korun.

Foto pixabay.com

Štítky Česká inspekce životního prostředí, kontrola, pokuta, Pizza del Monte, jídlo, pizza, České Budějovice, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Za porušení zákona o obalech dostala budějcká firma pokutu 90 tisíc korun. Nešlo o první prohřešek  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.