Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nehodu letadla na Táborsku způsobila chyba při řízení a přetížení

Tragická nehoda ultralehkého letadla u Kundratic nedaleko Veselí nad Lužnicí se stala 9. dubna loňského roku. Nehoda si vyžádala dva lidské životy. Podle závěrečné zprávy inspektorů z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod za pádem letadla stojí přetížení a nezkušenost žáka, který ho řídil.

Letoun měl pravděpodobně řídit pětačtyřicetiletý žák, který měl minimální zkušenosti s pilotováním letadla. Podle Osobního listu Letecké amatérské asociace ČR zahájil výcvik na letounu bez jakýchkoliv předcházejících leteckých zkušeností a bez předepsané minimální teoretické přípravy.

Pilot – instruktor, který seděl vedle něho, měl nalétáno přes 500 hodin. Dvojice ten den trénovala nouzové přistání. Piloti se strojem startovali z letiště v Hosíně. Podle výpovědi svědků, kteří viděli letadlo těsně před pádem, nebyl let standardní.

„Nejprve jsem si myslel, že se jedná o model letadla. Pak jsem si všiml, že se letadlo točí vlevo směrem na obec Kundratice a v tu dobu se mírně pohupovalo. Podle mého názoru se jednalo o nepřirozený let. Letadlo klesalo jako by chtělo přistát. Pak jsem zahlédl oblak prachu, následně dým a pak požár,“ popsal jeden ze svědků ve zprávě Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

ČTĚTE TAKÉPád malého letadla na Táborsku nepřežili dva lidé 

V kritický moment hmotnost letadla překročila o více než 20 procent povolený limit. Znamená to, že stroj byl téměř o 96 kilogramů těžší. „Výrazné překročení hmotnosti mělo negativní vliv na setrvačné síly při letu a to se negativně projevilo i v řiditelnosti letounu," stojí ve zprávě.

„Divně se ve vzduchu mrskalo, předkem bylo dolů. Pak během pár vteřin letadlo zmizelo v poli, tedy za obzorem, takže náraz do země jsem neviděla. Hned potom jsem, ale uviděla hustý černý kouř,“ uvedla další svědkyně.

Po pádu na zem téměř celé letadlo shořelo. „Z letounu zůstal ohořelý motor s vrtulovou hlavou, zdeformovaná motorová přepážka, podvozkové nohy a kola zničená požárem. Listy vrtule byly ulomeny,“ stojí ve zprávě. Oba piloti neměli v jeho troskách žádnou šanci přežít. Následné prozkoumání trosek prokázalo snahu pilotů o přistání.

Foto pcr.cz

Štítky nehoda, letectví, úmrtí, Jihočeský, okres Tábor, Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, Kundratice, Veselí nad Lužnicí, Česko, Hosín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nehodu letadla na Táborsku způsobila chyba při řízení a přetížení  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.