Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Dopravní policisté se během noci a dnešního dne zaměřili na alkohol za volantem. Ve dvou případech se řidiči dopustili trestného činu

Budějčtí dopravní policisté se zaměřili na alkohol za volantem. Hlídky vyjížděly okolo druhé hodiny ráno. Zaměřily se na několik vytipovaných míst na okraji Budějc. Na akci s názvem Alkohol jsme se s policisty vydali na trasu Budějce – Trhové Sviny.

Cílem této akce bylo zaměřit se na řidiče, kteří jezdí pod vlivem návykových látek, ať už jde o alkohol nebo omamné a psychotropní látky. Policisté provedli dechovou zkoušku u 240 řidičů. V pěti případech narazili na řidiče, kteří nějaké množství alkoholu nadýchali. Ve dvou případech se dokonce jednalo o trestný čin, který bude řešen ve zkráceném přípravném řízení. U těchto řidičů se hladina alkoholu v dechu pohybovala kolem jedné promile.

Některé řidiče kontrola vyděsila natolik, že z hlavní silnice raději odbočili. Policisté se aktivně za řidičem vydali a zjistili, z jakého důvodu náhle změnil trasu. Kontrolovaný řidič byl pod vlivem alkoholu. „V případě pozitivního zjištění, kdy dotyčný řidič nadýchá nějaké množství alkoholu, se provádí po pár minutách opakovaná zkouška. Pokud tam stále alkohol je, provádíme ještě třetí zkoušku. Pokud řidič na místě dechovou zkoušku odmítne, bereme to jako možný pozitivní nález. Tento případ dále odesíláme ke správnímu řízení. Postih pro takového řidiče je až 50 tisíc korun,“ upozorňuje Bajcura.

Řidič s pozitivní dechovou zkouškou musí počítat s tím, že policisté mají oprávnění zadržet na místě jeho řidičský průkaz. V případě zjištění podezření ze spáchání trestného činu se řidičský průkaz zadržuje vždy. Pokud jde o nižší množství alkoholu, jedná se o přestupek, který je řešen ve správním řízení podle obce s rozšířenou působností. V případě, že řidič nadýchá větší množství alkoholu, je věc řešena ve zkráceném přípravném řízení a předána na okresní státní zastupitelství.

„Akce probíhají podle potřeby. Od začátku roku už máme několikátou akci,“ dodal Bajcura.

Foto Jan Pešek

Štítky policie, kontrola, jižní Čechy, alkohol, trestný čin, České Budějovice, dechová zkouška, Trhové Sviny

VIDEO: Dopravní policisté se během noci a dnešního dne zaměřili na alkohol za volantem. Ve dvou případech se řidiči dopustili trestného činu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.