Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Krádeží automobilů na jihu Čech ubývá, loni jich bylo devadesát sedm

Krádeží automobilů v Jihočeském kraji v posledních letech ubývá. Zatímco v roce 2011 jich bylo 345, loni jich policisté řešili 97. Podle kriminalistů za poklesem stojí fakt, že několik skupin, které se krádežím věnovaly, skončilo v posledních letech ve vězení.

Podle něj většina krádeží aut má dopředu stanovený scénář. Bývá to na objednávku. „Situace, kdy někdo například v opilosti ukradne auto a popoveze ho o pár ulic dál, kde ho nechá zaparkované, se stává málokdy," uvedl mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Podle statistik kriminalistů zloději nejčastěji kradou vozy koncernu Volkswagen. „Tenhle trend platí dlouhodobě," uvedl Bajcura a doplnil, že Česká republika bývá často jen místem, kde skupina vůz ukradne a poté ho odváží do zahraničí. „Zloději ho odtud často odváží na jeden zátah. Například jedou přes celou republiku a pokračují do Polska. Řidiči pak bývají často pod vlivem pervitinu, aby vydrželi za volantem co možná nejdelší dobu," řekl Bajcura.

To, že se kradená auta pohybují po několika zemích Evropské unie, komplikuje podle Bajcury vyšetřování. „Kromě toho už několik let přetrvává trend, že se auta kradou na náhradní díly nebo se nové postaví z několika částí různých vozů. To všechno samozřejmě pátrání po ukradených automobilech komplikuje," řekl Bajcura. Úspěšnost objasnění krádeží aut je kolem 50 procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, automoto, krádež, 2018, Jihočeský, TABULKA, Česko, Jihočeský kraj, Volkswagen, Evropská unie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krádeží automobilů na jihu Čech ubývá, loni jich bylo devadesát sedm  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.