Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli nápisu v Letech podal státní zástupce obžalobu

Státní zástupce podal obžalobu na dva muže, kteří podle policie umístili tabule s urážlivými nápisy o Romech v areálu památníku v Letech u Písku. Za druhé světové války stál v této lokalitě romský koncentrační tábor. Dvaadvacetiletému muži a o 13 let staršímu komplicovi hrozí za popírání a schvalování genocidy až tříleté vězení.

Obžalobu dnes před polednem podal státní zástupce Zbyněk Polívka. Upozornila na to Česká televize. Tabule s urážlivými nápisy objevili lidé v areálu památníku na přelomu loňského května a června. Na případ tehdy upozornil web Romea.cz, podle kterého byl na tabulích nápis: "Památník věnovaný historicky posledním pracujícím Romům na území České republiky". Romea tehdy uvedla, že cedule na památník umístil nacionalistický spolek My proti všem. "Můžu jen říci, že oba obvinění jsou členy jistého hnutí, ale více to specifikovat nebudeme," řekla dříve policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů - mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů odborníků tak nacisté vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Autoři | Foto Michal Ritter

Štítky ČR, kriminalita, menšiny, Lety, nápis, státní zástupce, památník, druhá světová válka, Písek, Česká televize, Česko, Auschwitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nápisu v Letech podal státní zástupce obžalobu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.