Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sněhová kalamita na jihu Čech stále zaměstnává hasiče i energetiky. Situace se ale uklidňuje

Sněhová kalamita stále zaměsnává na jihu Čech jak hasiče, tak i energetiky. Necelá tisícovka domácností na Strakonicku a Prachaticku je stále bez elektřiny. Hasiči sice ještě stále vyjízdějí k popadaným stromům, ale události nepřibývají takovým dramatickým tempem jako v dopoledních hodinách.

„Aktuálně evidujeme v jižních Čechách devět poruch na vedení vysokého napětí, a to na Prachaticku a Strakonicku. Od rána se nám podařilo snížit počet domácností bez dodávek elektřiny ze 13 tisíc na současných 800. Naši pohotovostní technici operují navzdory nepřízni počasí v terénu celý den a odstraňují poruchy i v tuto chvíli,“ uvedla v neděli večer mluvčí E.ONu Martina Slavíková.

Podle ní by měla být větina poruch dnes odstraněna. Počet odběrných míst bez dodávek elektřiny by se tak snížil až na pouhé desítky. „Konec oprav v terénu plánujeme kolem 19 hodiny, ale přes noc budou terénní čety v pohotovosti kvůli vymezování případných dalších poruch, které mohou nastat. Práce v terénu pak plně obnovíme opět zítra v ranních hodinách,“ dodala Slavíková.

Pro hasiče se situace během odpoledne uklidnila. „Od rána k této chvíli evidujeme 150 vícečetných událostí s tím, že za poslední dvě a půl hodiny naše jednotky zasahovaly pouze v okresech Strakonice (celkem 66 výjezdů), Písek (54 výjezdů) a Prachatice (21 výjezdů). Na druhou stranu jsme za celý den neměli žádný "sněhový" zásah na Táborsku a Jindřichohradecku,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Jedním z mála zásahů, které nesouvisely s odklízením spadaných stromů, byl zásah profesionální jednotky z Blatné, která v ulici Blýskavky poskytla agregát pacientce, která je závislá na kyslíkovém přístroji a tento v důsledku výpadku elektrického proudu přestal fungovat.

Foto E.ON

Štítky počasí, sníh, kalamita, E.ON, hasiči, Česko, elektřina, okres Prachatice, okres Strakonice, terén, Jihočeský kraj, energetika

Sněhová kalamita na jihu Čech stále zaměstnává hasiče i energetiky. Situace se ale uklidňuje  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.