Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Perličky ze služby jihočeských hasičů z uplynulého roku

Hasiči většinou s hadicemi v rukou běhají po hořících budovách, nůžkami vystříhávají raněné z aut při dopravních nehodách, odřezávají kmeny spadlé na silnice a domy při větrných kalamitách nebo z nich odčerpávají vodu při povodních. Občas ale vyjíždějí k zásahům, kterým se nejen oni zpětně rádi zasmějí.

Bouračka předního kola s autem, kitesurfer - začátečník a promočený papoušek

Na kuriózní zásahy jihočeských požárníků byl nejbohatší letošní květen. V Budějcích řešili hasiči ze Sucháče nehodu, kdy se z jedoucího Golfu uvolnilo přední kolo a v protisměru narazilo do Audi A3. „Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči auta zajistili a do příjezdu policistů na ulici řídili provoz," popisuje situaci mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Zřejmě začátečník se proháněl na prkně taženém drakem po rybníku Nový Kravín u Turovce na Táborsku - hasiči na místě zjistili, že se daný člověk netopí, jak jim bylo nahlášeno, ale věnuje se kitesurfingu.

Týnští hasiči prokázali spoustu trpělivosti a vynalézavost při odchytu vzácného papouška žako. Podle člověka, který volal na tísňovou linku, seděl papoušek na stromě. Hasiči se k němu chtěli dostat za pomoci výškové techniky, což ale u druhého stromu, kam se žako ještě před jejich příjezdem přemístil, už nešlo. „Hasiči se tedy pokusili ptáka odchytnout po nastavovacím žebříku. To se však vůbec nedařilo, žako stále unikal. Hasiči se proto rozhodli přistoupit k další možnosti. Z vysokotlakého proudu vytvořili vodní mlhu, kterou ptáka celého promočili. Ten pak sklouzal po větvích až na zem, kde ho hasiči zajistili podběrákem a předali šťastné majitelce," shrnuje další příběh mluvčí.

Zmatená liška a kouřící kočka

V červnu se hodně brzy ráno probudily děti jedné ze sedlckých rodin, protože do jejich pokoje nečekaně zavítala liška. Děti z pokoje utekly, lišku v pokoji spolu s rodiči zamkly. Přivolaní hasiči z Blatné se o ni postarali a pustili ji zpět do přírody.

Koncem července obyvatele Dřítně vyděsila kaplička s elektrorozvody natolik, že ohlásili její požár. Operační středisko kromě profesionálů zburcovalo i jednotku místních dobrovolných hasičů. Ti zjistili, že kaplička nehoří. „Vlezla do ní kočka, která dostala ránu proudem. Z kočky se zakouřilo, což vypadalo, že hoří cela kaplička," vysvětluje mluvčí Matějů.

Autoři | Foto hzsjk.cz

Štítky Jižní Čechy, krimi, hasiči, perličky, kočka, papoušek, kaplička, Audi A3, okres Tábor, Turovec, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Perličky ze služby jihočeských hasičů z uplynulého roku  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.