Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kriminalita letos pravděpodobně opět poklesne

Kriminalita v České republice letos s největší pravděpodobností opět poklesne. Od ledna do konce listopadu zaznamenali policisté přes 179 tisíc trestných činů, loni jich ve stejném období evidovali téměř 189 tisíc. Snížil se počet vražd, krádeží i vloupání. Kriminalita postupně klesá již pátým rokem, naposledy se zvýšila v roce 2013 po lednové amnestii odcházejícího prezidenta Vávlava Klause.

Policistům se za jedenáct měsíců letošního roku podařilo vyřešit přes 85 tisíc trestných činů. Objasněnost tak mírně stoupla na 47,5 procenta. Loni objasnili ve stejném období přes 87 tisíc zločinů a přečinů, tedy 46,3 procenta. Nejlépe se kriminalistům daří řešit vraždy, loni objasnili přes 88 procent z nich. Málo objasněná, přes 25 procent, zůstává stejně jako v minulých letech majetková kriminalita.

Právě pokles majetkových trestných činů se ale nejvíce podepsal na letošním snížení celkové kriminality. Zločinci se od ledna do listopadu dopustili 55 tisíc krádeží a více než 19 tisíc vloupání. Spolu s dalšími kriminálními činy tak policisté zaznamenali přes 91 tisíc majetkových trestných činů. Loni jich evidovali za jedenáct měsíců více než 100.000. Policie v minulých letech uvedla, že za postupným zlepšováním situace stojí ekonomický růst, klesající nezaměstnanost, zlepšující se životní úroveň a lepší zabezpečení objektů.

Pokles zaznamenali policisté i u vražd. Do konce listopadu jich evidovali 102, loni to bylo 134. Nejvíce vražd, 57, bylo letos stejně jako v minulých letech motivováno osobními vztahy. Zločinci spáchali také čtyři loupežné vraždy a jednu sexuální. Počet všech násilných činů pak letos zůstal podobný jako v minulém roce. Policie evidovala za jedenáct měsíců téměř 13.000 těchto zločinů.

Zločinci letos podle policejních údajů zatím způsobili škody za zhruba 16,7 miliardy korun, což je o 1,3 miliardy méně než loni.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky kriminalita, průzkum, Česká republika, vražda, trestný čin, Česko

Kriminalita letos pravděpodobně opět poklesne  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.