Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalý moderátor Slávek Boura může skončit ve vězení. Jeho jméno figuruje v drogové kauze

Českým showbyznysem hýbe kauza, která nemá obdoby. V obří drogové aféře, která se má týkat pašování stovek kilogramů narkotik mezi Českou republikou, Austrálií a Novým Zélandem, má figurovat také bývalá televizní hvězda Slávek Boura. Celou kauzu podle policie dozoruje státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Na jméno někdejšího moderátora na seznamu obviněných upozornil deník Blesk poté, co mu Slávek Boura informaci potvrdil. „Je to pravda,“ reagoval Boura pro Blesk. Podle svých slov se cítí nevinen. Jak k takovému vážnému obvinění přišel? „To je podle mého názoru zcela jednoduché. Jeden můj známý z toho byl obviněný, a protože mi zabezpečoval cesty do zahraničí v rámci zjišťování věcí kolem nové cestovní kanceláře, tak jsem do košíčku s těma lidma spadl taky,“ vysvětlil Boura Blesku.

Kauza, do které by měl být podle policie Boura zapojen, má celosvětový rozsah. Česká protidrogová centrála na rozklíčování případu spolupracovala s kolegy z USA a Austrálie. České kurýry, kteří převáželi v kufrech s oblečením kokain, heroin a pervitin, měl řídit občan Vietnamu. Záměrně si podle policie hledal osoby v tíživé finanční situaci.

Kdo je Slávek Boura?
Boura se narodil v roce 1964 v ukrajinské Oděse, kde jeho otec studoval, o rok později se přestěhovali do Prahy. Vystudoval speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1993 moderoval na Kiss Radiu, kde se seznámil s Markétou Mayerovou. S tou pak od roku 1995 uváděli různé pořady na TV Nova – Snídaně s Novou, Rande, Dobré Bydlo či Vabank. Snídani s Novou přestali moderovat v roce 1998. V roce 2003 na TOP TV moderoval pořad Pelmel. V roce 2006 na TV Prima s Markétou Mayerovou provázel pořadem Můžu u Vás přespat?.

Drogy osoby pašovaly výhradně v párech a maximálně dvakrát, s delší časovou prodlevou. K realizaci cest využívala skupina oficiální cestovní kancelář, kde si nechala naplánovat individuální dovolenou, s odletem vždy z Prahy přes USA, nejčastěji Los Angeles, nebo Thajsko do Austrálie. Najatý pár kurýrů dostal na cestu vždy celkem čtyři kufry a mobilní telefon s předplacenou kartou. V místě pobytu byl pár kontaktován prostředníkem, který provedl výměnu kufrů. Ověření probíhalo přes přidělený telefon, cestou organizátora v ČR a zaslané číslo jednodolarové bankovky.

Droga a její úkryt v zavazadle byl ošetřen tak, aby se nedal odhalit detekčním rentgenem ani cvičeným psem na vyhledávání drog. V každém kufru bylo ukryto 5 kilogramů drogy, jedna cesta tedy představovala převoz 20 kilogramů nelegální látky. Náklady na jednu cestu představovaly částku 600 tisíc korun, z toho 200 tisíc korun představovaly náklady na cestu, a dále pak zpravidla 100 až 150 tisíc korun provize pro organizátory, 150 tisíc korun odměna pro kurýry a zbytek odměna za doporučení kurýrů.

V rámci trestního spisu akce „VOMBAT“, který dozoruje Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích, bylo v České republice doposud zahájeno trestní stíhání proti 60 osobám. Obviněným hrozí v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení tresty odnětí svobody v délce trvání od 10 až do 18 let.

Autoři | Foto Facebook.com/Slávek Boura (Vladimír Zemek)

Štítky drogy, soud, Policie ČR, Slávek Boura, Austrálie, Nový Zéland, pašování, Česko, policie, Státní zastupitelství ČR, České Budějovice, kufr, Markéta Mayerová, USA

Bývalý moderátor Slávek Boura může skončit ve vězení. Jeho jméno figuruje v drogové kauze  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.