Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zloději se na Blatensku vloupali do patnácti chat, pátrá po nich policie

S velkým nasazením se vrhli do práce zloději na Blatensku. Koncem minulého týdne navštívili místní chatovou oblast, kde se podívali do patnácti chat. Zkontrolovali i garáže, a to opravdu poctivě – zanechali po sobě škodu za několik set tisíc korun.

Z patnácti chat a několika garáží majitelům zmizely věci celkově za 355 tisíc korun. Pachatelé si celou akci dobře promysleli. Koncem listopadu totiž už lidé své rekreační objekty zazimovávají a většina z nich už je opuštěná. Ve většině případů se dovnitř vloupali dveřmi, u několika domů použili ke vstupu i okna.

Zájem zloději projevili hlavně o nářadí - vrtačky, motorové pily, brusky, sekačky, křovinořezy, rozbrusky, sekery, aku šroubováky. Nepohrdli ale ani elektronikou – odnesli si například televize, DVD přehrávače nebo radia. Lapkové chataře připravili třeba i o domácí spotřebiče, vánoční a velikonoční dekorace a alkohol. Vloupání řeší strakoničtí kriminalisté.

Policisté každoročně upozorňují majitele rekreačních objektů na zvýšený počet vloupání do rekreačních chat a chalup v zimním období. Zazimované a opuštěné objekty vyhledávají pachatelé, ať už za účelem přespání, úkrytu před chladným počasím, ale také za účelem krádeží věcí, které mohou snadno zpeněžit. Majitelům pak vzniká nejen škoda na odcizených věcech, ale také poměrně vysoká škoda na poškozeném zařízení,“ varuje policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Proto policisté doporučují, aby si majitelé chat a chalup cenné věci odvezli na zimu domů. V případě, že si chtějí všechno v letním příbytku nechat, je dobré dovnitř nainstalovat ochranný systém nebo signalizační zařízení. Policie doporučuje věci v chatách i vyfotit a zapsat si jejich výrobní čísla, která okradení můžou nahlásit vyšetřovatelům. V průběhu zimy se vyplatí chaty a chalupy několikrát zkontrolovat, případně se na kontrolách domluvit se sousedy.

„Zjistí-li majitel objektu, že došlo k vloupání (narušené dveře, vypáčená okna a podobně), neměl by nikdo do příjezdu policie vstupovat dovnitř. Jen tak je možné uchránit stopy zanechané pachatelem, které mohou policisté zajistit pro další vyšetřování,“ dodává policejní mluvčí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Strakonicko, krimi, policie, zloději, chaty, chata, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloději se na Blatensku vloupali do patnácti chat, pátrá po nich policie  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.