Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeští policisté uspěli v prestižní anketě Policista roku. Odnesli si dvě ocenění

Jihočeští policisté se před pár dny zúčastnili slavnostního předávání ocenění v anketě Policista roku 2017. Úspěch sklidili v kategorii Tým roku, za objasnění závažného zločinu v Horusicích na Táborsku, a Čin roku, ve které získal druhé místo David Hrádek, který pomohl při záchraně života u nehody motocyklu a osobního vozidla v dubnu 2017. 

Ocenění Tým roku

Přepadení v Horusících
16. září roku 2015, když do areálu rodinné firmy v obci Horusice, vnikla skupina maskovaných a ozbrojených pachatelů. To, co následovalo, bylo bezcitné řádění lidí, kteří s cílem získat co nejvíce finančních prostředků postupně napadli zaměstnance rodinné firmy, jejího majitele a rodinné příslušníky. Brutálním napadáním osob si vymáhali peníze a vyhrožovali přítomným, že pokud jim je majitel nedá, jejich řádění nepřestane. Napadený majitel peníze útočníkům vydal a ti z prostor firmy utekli. Na následky jejich brutálního kopání, bití pěstmi a údery zemřeli dva lidé.

K vyšetření celého případu nechak krajský policejní ředitel zřídit pracovní tým, který dostal název Firma. Do něj byli zařazeni operativci a vyšetřovatelé z odboru obecné kriminality, analytici krajského policejního ředitelství a kriminalisté z Územního odboru Tábor, do jejichž působnosti Horusice spadají. 

Mnohaměsíční, téměř každodenní práce, přinesla své ovoce. Týmu se podařilo zjistit okruh podezřelých osob a z nich pak konkrétního pachatele. Opatřil významné důkazní prostředky a z okruhu pěti osob cizí státní příslušnosti se policistům v týmu podařilo v březnu roku 2017 zadržet dva z nich, další nemohli být z objektivních důvodů zadrženi, jelikož prchli do zahraničí a stále se po nich pátrá.

Zadržení spolupachatelé byli nepravomocně odsouzeni krajským soudem pro spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a pro přečin porušování domovní svobody.

Ocenění čin roku

Záchrana života
V pátek 14. dubna loňského roku se krátce před polednem procházel doma po zahradě David Hrádek, policista sloužící na obvodním oddělení v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. V té době se nedaleko od jeho domu ozvala ohlušující rána. Policista David Hrádek se rozběhl ve směru, odkud slyšel zvuk, jež nevěstil nic jiného než  vážnou dopravní nehodu. Myšlenka, která mu v tu chvíli proběhla hlavou, se stala o pár vteřin později neúprosnou realitou. Davidu Hrádkovi se naskytl pohled na dopravní nehodu, při níž se srazil motocyklista s osobním vozidlem, a obě vozidla začala hořet. V těsné blízkosti hořícího motocyklu a automobilu uviděl ležet bezvládné tělo motocyklisty, který nejevil známky života a měl viditelnou, otevřenou zlomeninu pravé nohy s masivním tepenným krvácením. K policistovi se přidal další svědek dopravní nehody, poskytli muži první pomoc, spočívající v zástavě masivního krvácení a k obnovení základních životních funkcí, jelikož zraněný motocyklista již nedýchal. Zraněného přenesli do bezpečné vzdálenosti od hořících vozidel a ošetřovali ho až do  příjezdu zdravotnické záchranné služby.

Podle vyjádření lékaře zachránili policista David Hrádek svou rychlo reakcí spolu s bohužel neustanoveným svědkem zraněnému muži život. Přivedli zraněného zpět k vědomí a postarali se o něj až do jejich příjezdu.

Foto Policie České republiky

Štítky policie, ocenění, krimi, okres Tábor, Horusice, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští policisté uspěli v prestižní anketě Policista roku. Odnesli si dvě ocenění  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.