Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Také na jih Čech dorazil silný vítr. Hasiče zaměstnávají popadané stromy, některé domácnosti jsou bez proudu

, aktualizováno 24. září 2018, 0:45

Hasiči v jižních Čechách měli dnes od osmi hodin večer do dvaadvacáté hodiny zatím kolem 180 výjezdů kvůli silnému větru. Zasahují v několika okresech v souvislosti se silným větrem. Hasiči likvidují hlavně popadané stromy. Problémy jsou i na železničních tratích a některé domácnosti jsou bez proudu.

„Začalo to po osmé na Prachaticku, postupuje to přes Písek, Strakonice na Tábor a něco Českobudějovicko. Vítr přechází přes celý kraj, nejvíce zasahují hasiči na Strakonicku a Českobudějovicku. Následují s podobnými počty událostí Jindřichohradecko, Písecko a Prachaticko. Ve všech případech jde o popadané stromy, neřešíme žádné události v souvisto s vodou, čerpání ze zatopených objektů a podobně," řekla Vendula Matějů.

Komplikace jsou také na železnici na jihu Čech, hlavně v té šumavské části. „Největší problémy jsou momentálně na trati 198, vlak 18124 bude v celé trase Strakonice - Vimperk nahrazen autobuse s hodinovým zpožděním. Vlak 18114, který vyčkával v Kubově Huti, nakonec pojede, očekávané zpoždění je ale dvě hodiny," informoval ve 22:15 hodin na svém facebookovém profilu přepravce GW Train Regio a doporučoval lidem cestování na zítřek, pokud je to možné.

Podle informační serveru Českých drah má problémy zapříčiněné silným větrem nebo výpadkem elektřiny několik tratí. Je přerušen provoz na trati z Plzně do Strakonic, a to v úseku Katovice - Strakonice. Na trati Tábor - Ražice je překážka mezi Pískem a Putimí. Z Prahy na České Budějovice došlo k výpadku elektrického proudu v oblasti Chotýčany - Hluboká nad Vltavou. Na trati z Havlíčkova Brodu do Veselí nad Lužnicí brání v průjezdu vlakům překážka mezi Jindřichovým Hradcem a Kardašovou Řečicí.

Energetická společnost E.ON eviduje v jižních Čechách kvůli větru patnáct poruch vysokého napětí. „Pět poruch je na severu Strakonicka, například ve Lnářích, zbytek po celém kraji. Mluvčí uvedla třeba Kardašovu Řečici na Jindřichohradecku nebo Kamenici nad Lipou na Vysočině. V době, kdy to kulminovalo, se to týkalo zhruba dvaceti tisíc odběrných míst, tedy domácností, které měly problémy s dodávkou energie," uvedla ve 22:30 hodin mluvčí E.ONu Martina Slavíková. Podle ní má společnost část pracovníků v terénu, ale kvůli bezpečnosti práce čekají na ráno. 

Silný vítr, který podle předpovědi meteorologů dnes večer zasáhl od západu Česko, zastavil na několika místech vlaky. Na tratích, hlavně ve středních Čechách či Ústeckém kraji, leží popadané stromy. V Karlovarském a Plzeňském kraji nejde na desítkách míst elektřina, výpadky jsou i na síti vysokého napětí. V Praze byl kvůli silnému dešti omezen i provoz některých tramvají.

Meteorologové podle Českého hydrometooroligického ústavu doporučují lidem, aby se při vichřici nezdržovali venku, zvláště poblíž stromů nebo neudržovaných objektů.  

 

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky vichřice, strom, Česko, Jihočeský kraj, Strakonice, Tábor, Písek, okres České Budějovice, okres Prachatice, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také na jih Čech dorazil silný vítr. Hasiče zaměstnávají popadané stromy, některé domácnosti jsou bez proudu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.