Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Šumavě shořel památkově chráněný Královácký dvorec U Babků. Lidé stihli utéct

Památkově chráněný rekreační objekt Královácký dvorec U Babků v šumavské vesničce Stachy na Prachaticku dnes, v pondělí 13. srpna, ráno shořel. Při rozsáhlém požáru se naštěstí nikomu nic nestalo, všichni lidé stavení včas opustili. Oheň napáchal škodu za zhruba osm milionů korun. Proč hořelo, nyní zjišťují hasičtí vyšetřovatelé ve spolupráci s policisty.

Byly právě tři hodiny ráno a jedenapadesát minut, když operační důstajník Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje dostal zprávu o požáru Králováckého dvorce U Babků v Říhově, který je částí Stach na Prachaticku. Po několika málo minutách už byla na místě první parta hasičů. K ohni postupně dorazili jak stachovští, zdíkovští, vacovští a čkyňští dobrovolníci, tak i profesionálové z Vimperku a Prachatic.

Vzhledem k rozsáhlosti požáru byl vyhlášen druhý stupeń poplachu. Hasiči dělali co mohli, ale oheń se postupně rozšířil na celý památkově chráněný objekt Královácký dvorec U Babků a červený kohout tak napáchal značnou  škodu, která je předběžně vyčíslena na osm milionů korun.

„Hasiči požár lokalizovali za necelé dvě hodiny, přičemž likvidaci ukončili až šestačtyřicet minut před polednem," upřesnila informace Jana Neškodná z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. 

Královácký dvorec U Babků je soukromý rekreační objekt. V době požáru v něm bylo devět lidí, nikomu se ale naštěstí nic nestalo, protože všichni stačili chalupu včas opustit. 

Proč objekt hořel, zatím není jasné. „Šetření příčiny vzniku požáru je nyní v počátcích. V následujících hodinách a dnech budou hasičští vyšetřovatelé pracovat spolu s Policí České republiky na zjištění příčiny vzniku požáru a odpovědnosti za ní," dodala Jana Neškodná.

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky krimi, požár, oheň, škoda, hasič, Královácký dvorec, památka, chráněný, U Babků, Šumava, Stachy, Prachaticko, okres Prachatice, Hasičský záchranný sbor, Jihočeský kraj, Vimperk, Prachatice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě shořel památkově chráněný Královácký dvorec U Babků. Lidé stihli utéct  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.