Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Při leteckém dni ve Strunkovicích na Prachaticku spadlo ultralehké letadlo. Pilot zemřel

Letecký den ve Strunkovicích nad Blanicí dnes, v sobotu 11. srpna odpoledne, skončil tragédií. Dvaasedmdesátiletý pilot se se svým ultralehkým letadlem značky Beta B 50 Minor při pravotočivém manévru nad hlavami diváků zřítil k zemi. Při pádu utrpěl velmi vážná zranění, kterým podlehl.

„Stál jsem jen kousek od místa, kam letadlo spadlo. Fotil jsem celou dobu jeho let, takže jsem zachytil jeho poslední vteřiny ve vzduchu. Ještě pořád se ale třesu, vždyť to bylo kousíček od nás," uvedl návštěvník strunkovického leteckého dne Michal Janda. 

„Byla to děsná rána, letadlo ve vzduchu točilo a najednou bum. Pořád se z toho nemůžu vzpamatovat," napsala nám další z návštěvnic tradiční strunkovické akce Petra. 

„Točil pomalou pravou zatáčku, dostal se až nad lidi, přijde mi, že si uvedomil, že je už nad diváky a utáhl ji ještě víc. Pak ztratil vztlak a šel po pravém křídle dolů," upřesnil divák Martin Dvořák, který byl také svědkem tragické události.

„Bylo to vystoupení historických letadel. Havaroval dolnoplošník z první republiky. Letadlo se zapíchlo do země čumákem a pravým křídlem,“ popsal Petr Král, další z diváků, který vše na vlastní oči viděl. 

Obrovským štěstím bylo, že letadlo dopadlo jen pár metrů od lidí a zaparkovaných aut. Nikdo z diváků tak nebyl zraněn. Pořadatelé z prachatického leteckého klubu svou akci okamžitě ukončili.

„Přesné příčiny a všechny okolnosti letecké nehody celodřevěného historického dolnoplošníku Beta 50 Minor hned začal vyšetřovat Ústav šetření leteckých nehod a Služba kriminální policie a vyšetřování Prachatice," uvedla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Autoři | Foto Michal Janda

Štítky krimi, pád, letadlo, pilot, smrt, letecký den, Strunkovice nad Blanicí, Prachaticko, okres Prachatice, Martin Dvořák, Petr Král, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při leteckém dni ve Strunkovicích na Prachaticku spadlo ultralehké letadlo. Pilot zemřel  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.