Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V budějckém Parku Čtyři Dvory spadl z podstavce krasohled. Dopadl těsně vedle malého dítěte

O obrovském štěstí může mluvit rodina, jejichž pětiletá ratolest se chtěla včera, ve čtvrtek 19. července, v podvečer v Parku Čtyři Dvory v Českých Budějovicích podívat do velkého krasohledu. V momentě, kdy chlapec na kaleidoskop sáhl, z podstavce spadl. Naštěstí dítěti jen škrtl o nos. Náměstek primátora Podhola se hned záležitostí zabýval.

„Auuu, mami, můj nos. Zakřičel syn, když kaleidoskop padal. Já stála kousek vedle. Hned jsem k němu přiskočila. Opravdu to bylo velké štěstí, že mu jen brnkl o nos. Třesu se ještě teď. Ani si nechci představit, jak by malý dopadl, kdyby to spadlo na něj, nebo na našeho menšího, který už za velkým bráškou všude chodí. Nevím přesně kolik ta odpadlá část váží, ale bylo to docela těžké,“ popsala událost maminka Lucie Bodnárová z Českých Budějovic.

Ta, když zjistila, že syn je zdravý, okamžitě zavolala městskou policii, kterou o všem informovala. „Ano, hlídka strážníků opravdu jela do Parku Čtyři Dvory. Událost zaznamenala a ulomenou část prvku odvezla. Městská policie všechny informace včetně kaleidoskopu předala magistrátu. Zřejmě prvek někdo zničil a narafičil ho tam tak, aby to nebylo vidět. Když se ho pak malé dítě dotklo, spadl. Kdo krasohled poničil, nevíme,“ uvedla mluvčí českobudějovické městské policie Věra Školková.

„O této nešťastné události se dozvídám teď od vás. Hned vše prověřím," řekl ráno náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola. Vše jsem prověřoval, byl jsem se na místě osobně podívat, telefonoval dnes odpoledne náměstek, který zároveň připomněl, že všechny herní prvky v parku jsou certifikované a prochází pravidelnou a důkladnou speciální revizí. 

„Navíc je denně kontroluje správce parku. Ten se mi dušoval, že ve středu večer byl krasohled v pořádku, že jej osobně kontroloval. Od osmnácti hodin do šesti hodin ráno a o svátcích a víkendech čtyřiadvacet hodin denně, kdy má správce volno, funguje v areálu parku hlídací služba, která dbá na pořádek a na to, aby nikdo nepoškozoval vybavení parku. Ani ta si ničeho nevšimla. Ale ani tato služba zřejmě nedokáže zabránit vandalismu, to by musel snad u každého herního prvku stát nonstop člověk a hlídat jej," dodal Podhola.

Ten po protokolárním převzetí všech podkladů od městské policie, včetně poničeného kaleidoskopu, se bude poškozeným prvkem dál zabývat. Samozřejmě věc probere s konkrétním dodavatelem, protože všechny prvky jsou ještě v záruce, ta končí příští rok. Ale až odborná prověrka ukáže, zda má ulomení krasohledu na svědomí vandal nebo se jedná například o únavu materiálu. 

Ovšem čtvrteční záležitost s kaleidoskopem, nebo-li herním prvkem, který pomocí soustavy zrcadel a barevných tělísek vytváří neopakovatelné obrazce při pohledu proti světelnému zdroji, není prvním podobným případem. Před dvěma lety v Parku Čtyři Dvory spadlo na předškoláka osmdesátikilové kolo s kuličkami a vážně mu poranilo hlavu. Lékaři museli chlapce okamžitě odvézt do nemocnice a operovat ho. Příčinou nehody byl tehdy zlomený šroub. 

„Já jsem si na tenhle případ hned vzpomněl. To náš malý měl teda velké štěstí, že má jen škrábanec na nose. To, abych se teď bál s dětmi někam jít, budu mít pořád v hlavě, že se nám na nějaké takové městské atrakci zraní. Rád bych věděl, co s tím město bude dělat, jak to vyřeší. A hlavně, kdo je za to zodpovědný, byl hodně naštvaný David Brůžek, tatínek pětiletého klučiny, kterého ulomený krasohled jen těsně minul.

„Určitě je v zájmu nás všech, aby park byl bezpečný. A určitě uděláme vše pro to, aby tomu tak bylo,“ sliboval náměstek Podhola. 

Autoři | Foto Městská policie České Budějovice

Štítky krimi, dalekohled, krasohled, park, Čtyři Dvory, ulomení, České Budějovice, dítě, strážník, Petr Podhola, obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budějckém Parku Čtyři Dvory spadl z podstavce krasohled. Dopadl těsně vedle malého dítěte  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.