Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z většiny hraček na jihočeských poutích se vyklubaly padělky

Česká obchodní inspekce (ČOI) Jihočeského kraje a Vysočiny provedla mimořádnou kontrolní akci na poutích. Inspektoři zkontrolovali deset prodejců a zjistili, že všichni porušili zákon. Nejčastěji šlo o nabídku a prodej padělaného zboží. ČOI tak zajistila 375 kusů padělků v hodnotě originálů 205 657 korun.

Mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na plnění povinností prodávajících na poutích provedla Česká obchodní inspekce ve dnech pracovního volna v Chýnově a ve Žďáru nad Sázavou. Inspektoři provedli deset kontrol a ve všech deseti případech zjistili porušení zákona o ochraně spotřebitele. V jednom případě šlo o porušení zákona o technických požadavcích na výrobky.

Nejčastějším porušením byla nabídka a prodej padělaného zboží, kdy bylo při pěti kontrolách zajištěno celkem 375 kusů padělků v hodnotě originálů 205 657 korun.

„Konkrétně se jednalo o hračky označené ochrannými známkami Pokémon, Sponge Bob, Minions, Lego, Angry Birds a Disney Frozen. Dále to byly trička a mikiny označené ochrannými známkami Minecraft, Monster Energy, Gas monkey Garage, Jack Daniel´s Old No 7 Brand a Pokémon,“ uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

V případě porušení zákona o technických požadavcích na výrobky byl vydán zákaz distribuce dvou druhů hraček v celkové hodnotě 8 860 korun.

Ve dvou případech prodejci porušli informační povinnost u výrobků a i zde byl vydán zákaz prodeje celkem šestadvaceti kusů výrobků v ceně 6 145 korun. Ten bude platit do doby zjednání nápravy.

„Dále bylo ve dvou případech zjištěno, že prodávající nevydal na žádost spotřebitele doklad o zakoupení výrobků. V jednom případě prodávající řádně neinformoval o ceně výrobku a v jednom případě neměl úředně ověřené váhy,“ doplnil Frölich.

ČOI na místě uložila čtyři pokuty v celkové výši šest tisíc korun. Další porušení budou řešena ve správním řízení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pouť, padělané hračky, padělky, ČOI, Česká obchodní inspekce, hračka, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Pokémon, Walt Disney, Žďár nad Sázavou, Chýnov, Jiří Fröhlich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z většiny hraček na jihočeských poutích se vyklubaly padělky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.