Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ukradenou koláž od umělce TMBK zloději vrátili. I tak jim hrozí vysoká pokuta

Povedení zloději řádili minulý týden, ve středu 9. května, ve Studentském klubu Kampa v Českých Budějovcích. Odtud měli ukradnout obraz populárního umělce Tomáše Břínka, který vystupuje pod pseudonymem TMBK. Zlodějům, kteří nakonec obraz anonymně vrátili, hrozí pokuta až padesát tisíc korun.

„Ve středu po akci Univerzitní Zavírák došlo ke krádeži dvou obrazů z aktuální výstavy Tomáše Břínka alias TMBK. Prvního zloděje jsme chytili při činu a obraz získali zpět, druhé dva zloděje se nám chytit nepodařilo. Celá krádež je natočená na bezpečnostní kameře a záznamy má k dispozici Policie České republiky a je jen otázkou času, kdy policie oba pachatele ztotožní. My identitu pachatelů známe. Touto cestou bychom je chtěli vyzvat, aby nám obraz vrátili,“ uvedl na Facebooku klubu jeho provozovatel Petr Znoj.

Jeho slova padla na úrodnou půdu. V neděli se mu prostřednictvím e-mailu, a později i Facebooku, ozval jeden z pachatelů, který se podepsal jako Tomio Ukamura, a informoval ho o tom, kde si může ukradený obraz vyzvednout.

Obraz na uvedené benzinové pumpě vyzvedli budějčtí policisté. „Obraz jsme skutečně převzali. Nyní ho zkoumají kolegové z obvodního oddělení Čtyři Dvory. Budeme kontaktovat majitele, aby potvrdil, zde se opravdu jedná o ukradený předmět,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová s tím, že případ evidují jako přestupek a pachatelům může být udělena pokuta ve výši až padesát tisíc korun.

V Kampě se nekradlo poprvé

„Policii jsme do toho opravdu tahat nechtěli, chtěli jsme to vyřešit jinak, ale teď už s tím nemůžu nic dělat. Vyšetřování je v jejich kompetenci,“ upřesnil Znoj. Na facebookovém profilu klubu navíc upozornil, že se nejedná o první krádež obrazů. „Bohužel se nám tu opakuje rok stará situace, kdy stejnému umělci u nás ukradli dokonce pět obrazů. Je to velká ostuda a nehoráznost, jak se někteří naši hosté chovají,“ podotkl.

Podle něj jsou obrazy terčem zlodějů i proto, že reagují na aktuální témata velice originálním způsobem. Navíc je jejich autor hvězdou internetu. „Víme, že většina z vás se u nás chová slušně, má to u nás ráda a tohle by si nikdy nedovolili, toho si moc vážíme, ale bohužel pár jedinců to kazí nám všem,“ dodali provozovatelé.

Foto Facebook Studentský klub Kampa

Štítky Studentský klub Kampa, obrazy, TMBK, krádež, Kampa, Facebook, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukradenou koláž od umělce TMBK zloději vrátili. I tak jim hrozí vysoká pokuta  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.