Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po třech Ukrajincích z přepadení v Horusicích pátrají po celém světě. Další dva jsou obžalovaní

Po třech Ukrajincích zapojených podle obžaloby do loupežného přepadení firmy v Horusicích na Táborsku, jež si vyžádalo dva životy, pátrají policisté po celém světě. Soud na ně vydali evropský i mezinárodní zatýkací rozkaz. Případem loupežného přepadení, při němž pět útočníků surově napadlo majitele i zaměstnance firmy, se zabývá táborský soud. Obžalovaní jsou dva Ukrajinci, které kriminalisté zadrželi. Zbylí tři jsou nezvěstní a patrně se skrývají na Ukrajině.

„Nemáme o nich žádné informace,“ řekl dnes, ve středu 7. února, předseda senátu táborského soudu Petr Černý. Útočníci přepadli rodinnou firmu v Horusicích, která se zabývá opravami historických motorek, v září 2015. Během pár desítek minut zranili osm lidí. Majitel firmy a jeho švagr na následky zranění v nemocnici později zemřeli.

Policisté na jaře roku 2017 zadrželi dva Ukrajince, kteří nyní stojí před soudem. Ostatní tři opustili schengenský prostor v rozmezí od března 2016 do března 2017, když vždy odjížděli na Ukrajinu. „Pokud se objeví na hranicích své země, měli by to policisté vědět, uvedl Černý. Dodal, že jestli zemi neopustí, patrně je nikdy česká justice soudit nebude, protože Ukrajina své stíhané občany nevydává.

Dvěma obžalovaným hrozí až výjimečné tresty

Útočníci při přepadení ukradli 300 tisíc korun. Dvěma obžalovaným hrozí až výjimečné tresty. Policisté po nich pátrali téměř rok a půl, k dispozici měli minimum stop. Nakonec je našli pomocí dvou anonymních sim karet do telefonů, když prověřovali více než 3300 čísel, které byly v době přepadení v okolí Horusic aktivní. „Policisté odvedli neuvěřitelnou práci. Měli stovky možností, z nichž se museli dopracovat k té správné a nakonec se dva obžalovaní přiznali k tomu, že se na přepadení podíleli,“ dodal předseda senátu Černý.

Útočníci při přípravě přepadení rodinné firmy v Horusicích na Táborsku počítali s tím, že použijí násilí. Uvedl to před soudem znalec z oboru klinická psychologie Václav Šnorek. Podle něj však útočníci nepočítali s tím, že jejich jednání bude mít tragické následky. Při přepadení v září roku 2015 bylo zraněno osm lidí, dva z nich následně zemřeli v nemocnici. Útočníci ukradli 300.000 korun. Podle obžaloby firmu přepadlo pět Ukrajinců, před soudem stojí jen dva, zbývající tři se policistům nepovedlo vypátrat.

„Počítali s tím, že ve firmě v době přepadení bude méně lidí, což také mohlo souviset s intenzitou použitého násilí, podotkl soudní znalec z oboru psychiatrie Jan Tuček. Pět Ukrajinců podle obžaloby zaútočili na firmu v podvečerních hodinách. Surově bili majitele i některé zaměstnance. „Schopnost rozpoznat nebezpečnost jednání je u obou zachovalá,“ řekl Tuček směrem k obžalovaným.

Dva obžalovaní viní z útoku na poškozené zbývající tři Ukrajince

Před táborským soudem stojí Ukrajinci Róbert Simon a Ivan Ivanovskyj, kteří se podle obžaloby na útoku podíleli. Za dvojnásobnou vraždu jim hrozí až doživotní vězení. Oba přiznávají, že v Horusicích byli, ale chtěli prý jen ukrást peníze. Při výpovědi uvedli, že se na útoku na poškozené nepodíleli a viní z něj zbylé tři cizince.

Podle znalců je v případě Ivanovského eventuální resocializace ztížena řadou okolností. „Není empatický, strádání druhých pro něj nepředstavuje nějakou překážku,“ uvedl Šnorek. U Simona oba znalci vidí resocializaci pozitivněji. Podle nich je obžalovaný adaptovaný sociálně i pracovně, ale snadno se nechá ovlivnit jinými.

Tuček také uvedl, že oběti útoku, které přepadení přežily, většinou trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Mají úzkostné poruchy a obavy o svůj život, tento stav lze u řady z nich považovat jako chronický.

Soud se zřejmě chýlí ke konci, ani dnes, ve středu 7. února, ale nebylo jasné, zda vynese zítra, ve čtvrtek 8. února, rozsudek, nebo ještě líčení odročí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, přepadení, vražda, loupež, Horusice, Ukrajinec, Ukrajina, okres Tábor, Petr Černý, Jan Tuček, Róbert Simon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po třech Ukrajincích z přepadení v Horusicích pátrají po celém světě. Další dva jsou obžalovaní  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.