Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Na Zadově se těžce zranila desetiletá holčička. Na saních vylétla ze sjezdovky

Desetiletá holčička dnes, v úterý 26. prosince, kolem poledne zřejmě nezvládla řízení sáněk na sjezdové trati na Zadově, vylétla a po pádu na hlavu na tvrdý sníh se těžce zranila. Záchranáři dívku transportovali vrtulníkem do českobudějovické nemocnice.

Dívka nezůstala ovšem na místě pádu, protože nehoda se stala na prudkém svahu. Zraněná holčička tak sjela po zledovatělých boulích ještě několik metrů na povlovnější místo. „Její rodiče jsou cizinci, takže jim chvíli trvalo, než se domluvili s někým z našich turistů, aby zavolali pomoc. Když jsme dorazili, dívka byla malátná, v podstatě nekomunikovala a bylo evidentní, že utrpěla silnější otřes mozku,“ popsal situaci zasahující člen Horské služby Šumava Václav Kouba.

„Poskytli jsme jí tepelnou izolaci a konzultovali její stav s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby. Podle příznaků se zdálo, že holčička utrpěla i poranění krční páteře. Nasadili jsme jí proto krční límec,“ uvedl Václav Kouba.

Dispečink linky 155 poslal na Zadov vrtulník Armády České republiky z Bechyně. Záchranáři tedy dívku umístili do vakuové matrace a šetrně převezli ke stanici Horské služby, kde posádka přistála. Vrtulník pak dívku transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích.

„Rodiče by rozhodně neměli pouštět malé děti na sjezdové tratě pro dospělé. Samozřejmě vůbec ne na sáňkách nebo plastových bobech. V takovém případě hrozí těžké zranění, zrovna, jako v tomto případě,“ varoval návštěvníky pohoří náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Dodal, že v současné době je na sjezdovkách sníh uježděný, místy zledovatělý a v podstatě všude velmi tvrdý.

Autoři | Foto horskasluzba.cz

Štítky Zadov, horská služba, zranění, dívka, saně, sjezdovka, Nemocnice České Budějovice, Václav Kouba, Šumava, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Zadově se těžce zranila desetiletá holčička. Na saních vylétla ze sjezdovky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.