Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeská policie eviduje pokles počtu případů domácího násilí

Jihočeská policie v posledních letech eviduje pokles počtu incidentů se znaky domácího násilí. Loni jich zaregistrovala 350, což je o dvě stovky méně než v roce 2014. Podle mluvčího jihočeské policie Jiřího Matznera to však neznamená, že by ve skutečnosti domácí násilí ustupovalo. Oběti této agrese se o svých případech totiž často bojí mluvit, řekl Matzner.

Stále přežívá takový zlozvyk, že domácí násilí je tabu a veřejně se o něm nemluví. Přitom se však často jedná o agresivní útoky. Ale postižení se bojí tuto skutečnost někde ventilovat. Statistiky, které máme, jsou proto jen špička ledovce,“ řekl Matzner.

Problematice domácího násilí se věnuje českobudějovické krizové centrum Theia. Společnost iniciovala kampaň s názvem „Musí být agrese součástí tvého života?“. Na domácí násilí, jehož obětí bývají v drtivé většině ženy, Theia upozorňuje i obyvatele Českých Budějovic. „Využili jsme možnost umístění motivů kampaně na lavičky rozmístěné na frekventovaných místech města. Je jich celkem deset a spolu s dalšími prvky kampaně upozorňují na problematiku agrese mezi lidmi, a také na možnost pomoci jak obětem agresivního chování, tak agresorům samotným naučit se lépe ovládat své emoce,“ uvedla ředitelka krizového centra Theia Barbora Čechová.

Organizace spojených národů v minulosti vyhlásila 25. listopad dnem proti násilí na ženách. „Naším cílem je přispět co největší měrou ke zviditelnění tohoto tématu a samozřejmě podpořit snahy o eliminaci všech forem násilí,“ uvedla Čechová.

Foto pixabay.cz | Zdroj ČTK

Štítky policie, domácí násilí, evidentce, Theia, OSN, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská policie eviduje pokles počtu případů domácího násilí  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.