Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ultralight na Prachaticku havaroval kvůli upadlému křídlu

Tragickou nehodu malého letadla, při níž letos 1. dubna zahynul u obce Dub na Prachaticku pilot, způsobila technická závada. Ultralightu se odlepilo nekvalitně připevněné křídlo. Stojí to v závěrečné zprávě Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Podle závěrečné zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod navíc následně zazmatkoval i sám čtyřiapadesátiletý pilot, který neměl dostatek nalétaných hodin. 

„Ústav vydává bezpečnostní doporučení pro Leteckou amatérskou asociaci České republiky ke zvýšení kvality lepených spojů," uvedl ve zprávě komisař Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Josef Procházka.

ČTĚTE TAKÉ: Z malého sportovního letadla zříceného na Prachaticku odpadlo za letu několik částí

Tragická nehoda se stala v sobotu 1. dubna po poledni. Podle očitých svědků tragédie byly příčiny havárie viditelné. „Zhruba ve čtvrt na tři vypověděl pilotovi službu motor, ... odlomila se část křídla, stroj přešel do vývrtky a zapíchl se do pole. Pilot bohužel nepřežil," řekl tehdy starosta městyse Dub Václav Novák.

Ultralight s pilotem odstartoval z letiště Strunkovice nad Blanicí na Prachaticku. Zbytky letounu po havárii z velké části zničil následný požár.

Foto Policie ČR | Zdroj ČTK

Štítky nehoda, letadlo, křídlo, pilot, smrt, okres Prachatice, Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, Josef Procházka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ultralight na Prachaticku havaroval kvůli upadlému křídlu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.