Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hledači vltavínů bezostyšně rozrývají lesy, pole a zahrady na jihu Čech

Problémy s kopáči vltavínů řeší policisté na Českobudějovicku velmi často. Jeden z posledních případů vyšetřují policisté obvodního oddělení Boršov nad Vltavou. Hledači totiž vykopali jámy na zahradě rodinného domu ve Vrábči.

Cizí lidé na zahradě rodinného domu ve Vrábči v pátek 8. července nad ránem neunikli pozornosti všímavého obyvatele. Přivolaní policisté na místě objevili v zadní části záhrady tři lidi, kteří se ale okamžitě dali na útěk. Mužům zákona však daleko neutekli. Policisté je za chvilku chytili a dostižený trojlístek přiznal, že se na zahradě snažil vykopat vltavíny.

„To se ale třem lapeným nepovedlo a všichni se po dohodě vrátili zpět na místo, kde vyhloubené jámy zasypali. A tím takřka dali zahradu do původního stavu," upřesnil policejní mluvčí Milan Bajcura. Ten zároveň podotkl, že případ bude dále předán do správního řízení místně příslušné obce s rozšířenou působností.

V posledních několika desetiletí sužují kopáči vltavínů mnoho lokalit Jihočeského kraje. Takové kopání se stalo osudným muži středního věku v roce 2015, kdy jej koncem července zasypal hlinitopísčitý materiál nedaleko obce Nesměň na Českobudějovicku. V některých lesních lokalitách na Prachaticku musely například firmy zcela odtěžit povrchový terén, aby se zabránilo dalšímu devastování krajiny.

„Hledači měsíčního kamene si neuvědomují, že svým protiprávním jednáním ohrožují nejenom sebe, ale další lidi, kteří se v lokalitách pohybují," připomněl mluvčí Bajcura.

Štítky vltavín, hledač, jáma, policie, zahrada, Vrábče, Česko, okres České Budějovice, Boršov nad Vltavou, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledači vltavínů bezostyšně rozrývají lesy, pole a zahrady na jihu Čech  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.