Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podmínku dostal řidič skútru, který na Orlíku narazil do lodě a zavinil tak smrt dívky

Za tragédii na orlické přehradě uložil dnes písecký soud mladíkovi podmíněný trest na tři roky. Svým vodním skútrem narazil do lodě, na níž plula se svým přítelem osmnáctiletá dívka. Na následky střetu záhy zemřela. Devatenáctiletý Christoph Steinert, který skútr řídil, podle státního zástupce způsobil usmrcení z nedbalosti. Rozsudek není pravomocný, žalobce i obhájce si ponechali lhůtu na odvolání. Steinert navíc podle verdiktu musí rodičům usmrcené dívky zaplatit nemajetkovou újmu 1,4 milionu korun.

„Ponechali jsme si lhůtu, protože se musím rozmyslet na tou nemajetkovou újmou. Já s tím osobní zkušenost nemám, protože jsem se s tím ještě nesetkal," řekl obhájce obžalovaného Josef Doucha. Nemajetková újmu byla v minulosti stanovena do výše maximálně 240 tisíc korun. S novým občanským zákoníkem však tento limit padl.

Odborné stanovisko, které v květnu prezentoval před soudem pracovník státní plavební správy, tvrdí, že tragickou nehodu zavinil řidič skútru. Podle posudku měl dát Steinert přednost lodi, na níž byla dívka se svým přítelem.

Devatenáctiletý obžalovaný se loni v červenci se svým kamarádem koupal v místech pod orlickým zámkem, když si všimli, že se k nim blíží výletní parník. „Proto jsme sedli na skútr a loď objeli. Z její druhé strany však plula pramice," uvedl v dubnu před soudem mladík. Skútr se s loďkou srazil za zádí parníku. „Ta pramice se najednou proti nám vyřítila, snažil jsem se jí vyhnout," řekl Steinert.

Obžalovaný odhadoval, že v době střetu jel skútr rychlostí maximálně čtyřicet kilometrů za hodinu. Steinert vlastní průkaz povolující řízení malých plavidel. Dodal navíc, že na vodním skútru jezdí už několik let. Přítel usmrcené dívky před soudem tvrdil, že skútr jel rychleji. Podobně vypovídali i kapitán a lodník z výletního parníku.

Steinert dnes před soudem uvedl, že lituje toho, co se stalo. „Každý den myslím na tu dívku. Bohužel to nejde vrátit," řekl. Předseda senátu Robert Pekárek však při čtení odůvodnění rozsudku Steinertovo chování zpochybnil. „Nevím, zda lze věřit obžalovanému upřímnou lítost. Jednoznačné vyjádření k pozůstalým totiž neučinil," uvedl Pekárek. Rovněž dodal, že lze těžko posoudit, jakou rychlostí skútr jel. Podle něj však Steinert situaci podcenil a měl předpokládat, že za parníkem mohou být plavci nebo jiné lodě.

Nehoda nastolila otázku bezpečnosti na vodních plochách, kde mohou jezdit lodě bez rychlostního omezení. V reakci na srážku vzniklo kvůli ochraně plavců ve vodních nádržích Orlík a Slapy šestnáct ploch vymezených pro koupání. Nesmějí do nich motorová plavidla a navíc se mohou i v okolí těchto míst pohybovat maximálně desetikilometrovou rychlostí.

Foto Policie ČR | Zdroj ČTK

Štítky soud, tragédie, smrt, dívka, skútr, loď, Christoph Steinert, Vodní nádrž Orlík, parník, Josef Doucha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínku dostal řidič skútru, který na Orlíku narazil do lodě a zavinil tak smrt dívky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.