Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Novináři čekají na Kajínka, zatím není zřejmé, kdy milost dorazí

Před rýnovickou věznicí, v níž si odpykává doživotní trest odsouzený vrah Jiří Kajínek, čekají od dnešního rána televizní štáby i novináři internetových a tištěných médií. Prezident Miloš Zeman totiž avizoval, že milost pro Kajínka podepíše po dnešním návratu z návštěvy Číny, a Hrad zatím další postup neupřesnil. Samotná věznice vyčkává na doručení oficiálního rozhodnutí. Do té doby mívá vězeň běžný režim.

Králová nemohla sdělit, zda již věznice v souvislosti s případným propuštěním Kajínka učinila nějaké úkony. „Ke konkrétním osobám ve výkonu trestu se dle zákona nemůžeme vyjadřovat," vysvětlila mluvčí věznice Monika Králová. „Pro nás je podstatné, až rozhodnutí přijde," uvedla.

Fotoreportér ráno před věznicí napočítal dvanáct novinářů. Přijeli, protože není zřejmé, zda prezident, který z Číny přiletěl v noci na dnešek, milost již nevypravil. Zeman už dříve prohlásil, že dokument je přichystaný.

Věznice Rýnovice patří spádově pod Okresní soud v Jablonci nad Nisou, ten ale uvedl, že propuštění omilostněného odsouzeného by šlo mimo něj. „Pokud bude udělena milost, tak se jedná o rozhodnutí prezidenta republiky, které bude realizováno bez nutnosti jakékoliv součinnosti našeho soudu," řekl dnes mluvčí jabloneckého soudu Jaroslav Kneř. Totéž sdělila i mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. „Milost by měla přijít na konkrétní věznici," napsala bez dalších podrobností.

Obecně platí, že pokud věznice obdrží prezidentskou milost, je odsouzený, kterého se rozhodnutí týká, propuštěn okamžitě. Projde jen standardním propouštěcím procesem, jenž trvá zhruba jednu až dvě hodiny. Před odchodem na svobodu musí odsouzený absolvovat pohovor se sociálním pracovníkem, který zjišťuje, zda má vězeň zajištěné bydlení, práci či peníze na cestu domů. Dále se podrobí lékařské prohlídce a dostane zpět své osobní věci, které měl po dobu výkonu trestu uložené ve skladu.

Doživotní trest za dvojnásobnou vraždu uložil Kajínkovi Krajský soud v Plzni. Jeho mluvčí David Ungr sdělil, že soud bude v případě Kajínkova propuštění dohlížet na to, zda dodržuje případné podmínky uvedené v rozhodnutí o milosti. Dohled by měl mít soudce, který v minulých letech opakovaně rozhodoval o Kajínkových žádostech na obnovu procesu. Je to jiný soudce než ten, který mu vyměřil doživotí.

Nejznámější český vězeň, jenž na sebe upozornil útěkem z přísně střežené mírovské věznice, strávil za mřížemi 23 let. Zeman už dříve uvedl, že k milosti pro Kajínka připojí sedmiletou podmínku, "aby reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení". Podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi souhlasí s milostí pro Kajínka 54 procent lidí, proti je 36 procent. Dvě pětiny občanů si myslí, že prezident se k tomuto kroku odhodlal kvůli tomu, že mu zvýší popularitu. Podle 29 procent lidí chce Zeman odlákat pozornost od svého postoje k současné vládní krizi. 

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky Jiří Kajínek, Miloš Zeman, Čína, Pražský hrad, Petra Kučerová, Česká televize, Vězeňská služba České republiky, Krajský soud v Plzni, Median, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novináři čekají na Kajínka, zatím není zřejmé, kdy milost dorazí  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.