Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bývalá českobudějovická rada nemusí platit za smlouvu s Bitservisem. Tak rozhodl soud

Bývalá městská rada Českých Budějovic nemusí platit půl milionu korun za to, že podepsala smlouvu na zakázku IT služeb se společností Bitservis. Rozhodl o tom ve středu českobudějovický soud.

Za kontrakt z roku 2007 uložil antimonopolní úřad magistrátu pokutu 1,3 milionu korun, protože magistrát podle něj při uzavírání smlouvy pochybil. Na základě toho pak vedení města v roce 2015 zažalovalo tehdejší českobudějovickou radu v čele s bývalým primátorem Jurajem Thomou o částku 514 680 korun.

Středeční rozsudek není pravomocný, žádná ze stran se na místě nevyjádřila, zda se odvolá. Nikdo z žalovaných se středečního jednání neúčastnil.

Základem je skutečnost, že rada, když rozhodovala v tom roce 2007 vycházela z podkladů, které byly tehdy dostupné. Nelze říci, že by (členové rady) měli v rámci svých povinností dále podrobně zkoumat, zda zákon o veřejných zakázkách nechce přísnější postup. Až postupem doby následně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Krajský soud v Brně konstatovaly, že to bylo špatně vyloženo. Ale nelze tvrdit, že to už v roce 2007 měli vědět členové rady jako právní laici," odůvodnil verdikt soudce Miroslav Jurman.

Kvůli pokutě od antimonopolního úřadu za smlouvu se společností Bitservis už soud řešil zvlášť žalobu na tehdejšího primátora Thomu a jeho bývalou náměstkyni Ivanu Popelovou. Po nich město žádalo, aby uhradili 414 tisíc korun. Soud však na konci ledna rozhodl, že Thoma a Popelová tuto částku platit nemusí.

Kvůli kontraktu s Bitservisem stál před soudem v další, tentokrát trestní kauze, i sám Thoma. Šlo o dodatek ke smlouvě z roku 2010. Ten podepsal bývalý primátor sám, aniž záležitost řešila rada. Za to čelil procesu kvůli zneužití pravomoci veřejné osoby.

Českobudějovický krajský soud loni v lednu vyčíslil škodu za nevýhodný kontrakt na 12,5 milionu korun a poslal Thomu na pět let do vězení. Vrchní soud však v prosinci verdikt zrušil a bývalého primátora viny zprostil.

Nejvyšší státní zástupce však kvůli tomu podal před pár dny dovolání k Nejvyššímu soudu.

Zdroj ČTK

Štítky rada, Juraj Thoma, primátor, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, České Budějovice, Krajský soud v Brně, Nejvyšší soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá českobudějovická rada nemusí platit za smlouvu s Bitservisem. Tak rozhodl soud  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.