Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Loni se méně kradla auta, více se činili padělatelé peněz. Policisté objasnili všech sedm loňských vražd

V Jihočeském kraji v loňském roce výrazně klesla kriminalita. Jihočeští policisté vyšetřovali celkem 10 816 trestných činů, z toho jich 6778 objasnili. To je více než 62 procent. V objasňování spáchaných trestných činů jsou tak Jihočeši čtvrtí nejlepší v republice.

„Na území Jihočeského kraje došlo k poklesu nápadu trestné činnosti zhruba o čtrnáct procent. To je stejně jako v celé České republice. Zároveň se nám podařilo udržet objasněnost minimálně na stejné úrovni,“ řekl náměstek jihočeského krajského policejního ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Miroslav Krejčí.

V jižních Čechách se na celkové kriminalitě nejvíce, 43 procenty, podílí majetková trestná činnost. A to i přesto, že v porovnání s rokem 2015 majetková trestná činnost v kraji poklesla. Ovšem její následky vzrostly, pachatelé při majetkové činnosti způsobili škody ve výši 148 milionů korun. Naopak nejméně, pouhým jedním procentem, se na jihočeské kriminalitě podílí mravnostní činy.

Na jihu Čech ubylo například loupeží, nebezpečného vyhrožování, nedovolené výroby a držení psychotropních látek a jedů, hospodářských činů, jejichž škody ovšem narostly na 516 milionů korun, a už zmiňovaných majetkových trestných činů.

Došlo i k menšímu počtu násilných deliktů. Například vražd se loni stalo v kraji sedm, což je o tři méně než předloni. A všechny loňské jsou objasněné, poslední kriminalisté dořešili letos 3. ledna. Poslední loňská vražda se stala v neděli 18. prosince ve Velici na Českobudějovicku. Tehdy tam osmnáctiletý mladík pobodal při zásahu v rodinném domě dva policisty. Jeden z nich v nemocnici po dvou dnech těžkým zraněním podlehl.

Jihočeští kriminalisté ale v této oblasti mají jednoho takzvaného „kostlivce ve skříni“. Ten je ovšem už z roku 2015 a je to dvojnásobná vražda v Horusicích. Předloni v září tamní rodinnou firmu přepadli lupiči. Dva muži, bratři, po jejich útoku zemřeli v nemocnici. „Brutální čin nám pořád nedává vůbec smysl, což značně komplikuje vyšetřování. Nějaké další nové poznatky jsme dostali, prověřili jsme je, ale jsou negativní. Náš tým na případu stále intenzivně pracuje a věřím, že i tento případ se nám povede uzavřít, že pachatele dopadneme,“ uvedl k dvojnásobné, dosud neobjasněné vraždě z roku 2015 náměstek Krejčí.

Kriminalisté řešili více znásilnění

Výrazně ubylo na jihu Čech také krádeží aut. Zatímco v roce 2014 řešili jihočeští policisté 324 krádeží aut, loni to bylo jen 118 případů. A z toho dopadli pachatele 55 krádeží. Podle policistů úbytek odcizení aut není tím, že by pachatelé zlenivěli. Svou roli zde hraje fakt, že dnešní zabezpečení automobilů je na úplně jiné úrovni, než tomu bylo dříve. „A také současný trend, že se naši pachatelé i pachatelé zejména z Polska a Bulharska přesouvají za hranice, k našim sousedům do Rakouska a do Německa. Tam kradou skutečně luxusní vozy. V České republice mizí především auta koncernu Volkswagen, a to především octavie a fabie, ale i golfy,“ upřesnil Miroslav Krejčí.

Jihočeští kriminalisté loni ale řešili více případů znásilnění, a to 42, což je o tři případy více než předloni. „Většinou se jednalo o případy v rodině, ve vztazích druh – družka, manžel – manželka,“ upřesnil náměstek Krejčí.

Loni se na jihu Čech také více „činili“ zloději, kteří kradli v bytech. Oproti předloňským 90 případům vloupání do bytů jich loni policisté řešili 107. Číslo je prý ale tradičně kolísavé a většinou tuto trestnou činnost na jihu Čech mají na svědomí pachatelé z jiných krajů

Na jihu Čech policisté zaznamenali mnohem více padělaných peněz, a to o více než sto procent případů než předloni. To měli čtyřicet případů, loni už 87. „Bylo propuštěno několik pachatelů, kteří v minulých letech už padělky rozšiřovali. Předpokládáme, že v této trestné činnosti pokračují, ale vše je otázkou dalšího dokazování,“ podotkl k této kategorii kriminality Krejčí, kterého mrzí, že v této oblasti trestných činů se policistům nedaří podle představ. Z 87 případů totiž objasnili pouhá tři procenta. Podle policejního náměstka se nejčastěji šíří padělky českých tisícovek a dvoutisícovek, ze zahraničních měn jsou na dalším místě eura, konkrétně padesátieurovky.

V Jihočeském kraji v současné době slouží 2265 policistů, ale bylo by jich potřeba více. Proto mezi priority jihočeských strážců zákona pro letošní rok patří také doplnění početních stavů. Policii nyní chybí 34 lidí, i když jich loni už 95 přijala. Ovšem 63 policistů služební poměr loni ukončilo. A proto bude jihočeská policie pokračovat v náborech.  

Kromě toho se jihočeští policisté budou soustředit například i na stále aktuálnější otázku potenciálních teroristických hrozeb. „A další oblastí jsou takzvané měkké cíle, především se to bude týkat sportovních a kulturních akcí. Při nich uděláme maximum pro bezpečnost všech,“ připomněl ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje Luděk Procházka a v souvislosti s tím zmínil například dubnové České hokejové hry v Českých Budějovicích.

Štítky Jihočeský kraj, vražda, kriminalita, trestný čin, Česko, Miroslav Krejčí, Volkswagen, Luděk Procházka, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni se méně kradla auta, více se činili padělatelé peněz. Policisté objasnili všech sedm loňských vražd  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.