Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Orlické přehradě hořel parník. Škoda jde do milionů

Výletní loď na Orlické přehradě včera večer zasáhl požár. Díky rychlé pomoci hasičů se podařilo část plavidla zachránit.

„Požár likvidovalo osm jednotek. K požáru operační důstojníci vyslali profesionální hasiče ze stanic Písek a Milevsko a svolali jednotky SDH obcí Mirovice, Čimelice, Hrejkovice a Kostelec nad Vltavou. Zároveň k přehradě vyjeli v rámci mezikrajské výpomoci ze Středočeského kraje dobrovolní hasiči obcí Petrovice a Zalužany. Operační středisko HZS Jihočeského kraje vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Podle Matějů požár zasáhl výletní parník typu maďarka, který byl na vodě, ale již ukotvený v přístavišti. Na lodi nebyl nikdo z cestujících osob. „Požár se ještě před příjezdem hasičů pokusili hasit tři členové posádky, ale požár byl nad jejich síly. Rychle se rozšířil prakticky po celé palubě a ničil celou nástavbu lodě. Zasahující hasiči prověřili, že na lodi již skutečně není žádná osoba, a zároveň okamžitě zahájili hasební práce. Z lodi vynesli jednu dvoukilovou propanbutanovou láhev. Zásah jednotky vedly v dýchací technice.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu po půl deváté večer. Úplně uhašen byl ve 21:02. V plavidle zůstalo zhruba 400 litrů nafty. Po prověření bylo zjištěno, že únik paliva nehrozí. „Zdravotníci ZZS na místě ošetřili dvě zraněné osoby - kormidelníka a kapitána lodi, kteří prvotně zkoušeli požár uhasit.

„Příčina vzniku požáru je v tuto chvíli v šetření. Vyšetřovatel HZS společně s policií bude v šetření pokračovat v následujících dnech. Předběžná výše vzniklé škody byla na shořelé nástavbě lodi stanovena na dva miliony korun. Hasiči svým rychlým zásahem uchránili majetek v hodnotě pěti milionů,“ dodala Matějů.

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky parník, požár. Orlická přehrada, Vodní nádrž Orlík, požár, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Písek, Milevsko, Mirovice, Kostelec nad Vltavou, Hrejkovice, Čimelice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Orlické přehradě hořel parník. Škoda jde do milionů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.