Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud poslal Václava N. na deset let do vězení. Projektant se proti rozsudku odvolal

Na deset let do vězení poslal v úterý budějcký soud třiašedesátiletého projektanta Václava N. z Protivína. Ten byl obžalovaný z pokusu o vraždu. Předloni během sporu postřelil v Protivíně přímo na ulici osmadvacetiletého Martina Z. Obžalovaný se hned po rozsudku odvolal.

Václav N. od začátku tvrdí, že se jen bránil. To zopakoval i v úterý při svém závěrečném slově.

„Já jsem se celou dobu jen bránil. Zaútočil na mne. Abych ho odradil od dalšího útoku, vystřelil jsem do země a on se se mnou začal o zbraň přetahovat,“ vysvětloval další výstřely, kterými Martina Z. zasáhl, Václav N. Podle něj šlo z jeho strany o nutnou obranu.

Střelba v jedné z protivínských ulic zazněla 16. listopadu 2014 kolem páté hodiny ráno. Spor mělo podle obžalovaného ten den vyvolat údajné pokřikování a výhrůžky ze strany dvojice mladíků před jeho domem. Navíc prý na jeho okna létaly kameny. Obžalovaný mluví o tom, že to nebylo poprvé, co k útoku na jeho dům došlo. Zřejmě prý proto, že si opakovaně stěžoval na hluk z blízké hospody. Vzal tedy pistoli a vyšel ven. „Kdybych pistoli neměl, nemusel jsem to přežít,“ uvedl Václav N.

Obžalovaný nejdříve vystřelil do vzduchu. Dvojice mladíků se dala na ústup a Václav N. šel za nimi. Prý aby zjistil, o koho vlastně jde a mohl to nahlásit policii. Po chvíli narazil právě na Martina Z. 

„On na mne začal řvát. Byl to nečekaný útok,“ řekl Václav N. Podle své výpovědi si uvědomil, že má za pasem pistoli a aby se ubránil, bude ji muset použít.

K tomu, že ke zranění Martina Z. došlo při potyčce, se přiklonil i znalec z oboru sebeobrany Zdeněk Náchodský. Ten před soudem ukázal s maketou pistole v ruce přímo za účasti obžalovaného, jak podle něj k výstřelům vůbec došlo.

„Jak jsem předvedl, tak jak se přetahovali, tak ho obžalovaný postřelil. Kdyby ho chtěl opravdu zastřelit, no tak ho zastřelil. Ale tady to tak nebylo. Nešťastnou náhodou došlo k tomu průstřelu hrudníku,“ řekl Zdeněk Náchodský.

S tím, že šlo ze strany obžalovaného o nutnou obranu a ke střelbě došlo náhodou při potyčce, ale nesouhlasí Martin Z., který skončil v nemocnici s průstřelem hrudníku, plic a třísla. Tvrdí, že mu útočník nedal vůbec šanci promluvit a hned střílel.

K tomu, že ke střelbě nedošlo z bezprostřední blízkosti, která by byla při potyčce, se přiklání například i znalec z oboru balistiky a znalec z oboru soudního lékařství.

„Obžalovaný vystřelil celkem třikrát. Rány šly krátce za sebou, to nesvědčí o zápase,“ řekla v úterý i soudkyně Olga Smrčková. Připomněla také, že obžalovaný zraněnému neposkytl pomoc ani nepřivolal lékaře nebo policii.

Obžalovaný ale mluví o tom, že netušil, jak vážně je Martin Z. zraněný.

Jako určitou polehčující okolnost při určení výše trestu uvedla soudkyně například dosavadní bezúhonnost obžalovaného. Tomu hrozilo až 18 let ve vězení. Soud se přiklonil ke spodní hranici trestní sazby. Obžalovaný má navíc podle soudu poškozenému zaplatit přes 400 tisíc korun a pojišťovně přes 270 tisíc korun.

„Rozsudek je vadný ve všech směrech,“ řekl obhájce obžalovaného Miroslav Kříženecký, který se ještě před závěrečnými řečmi dožadoval doplnění a upřesnění některých důkazů a výpovědí. Některé důkazy byly podle něj značně sporné.

„Například triko poškozeného bylo rozstřiženo, hozeno do zdravotnického likvidačního materiálu a pak se z toho dělá znalecké zkoumání..,“ uvedl Kříženecký. Právě i triko bylo zkoumáno proto, aby se zjistilo, z jaké vzdálenosti obžalovaný střílel. Problém byl dle slov obhájce také s dalším kusem oblečení poškozeného. „Kalhoty poškozeného nemocnice předala jeho družce a až za x hodin byly teprve vyžadovány k expertize,“ řekl advokát.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky věznice, Protivín, střelba, Miroslav Kříženecký, Olga Smrčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud poslal Václava N. na deset let do vězení. Projektant se proti rozsudku odvolal  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.