Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policejní perličky roku 2015: Zbraň k zastavení světové války nebo vražda jako z filmového plátna

K Silvestru každoročně patří i kuriozity ze zápisů jednotek Integrovaného záchranného systému. Ty nejvtipnější za rok 2015 zveřejnili i jihočeští policisté. Výběr těch nejlepších nabízí následující řádky.

Hned v lednu museli českobudějovičtí policisté uzavřít rušnou komunikaci, když jim bylo telefonicky oznámeno, že cyklistovi upadla taška s ručním granátem. „Až přivolaní pyrotechnici zjistili, že jde o velmi dokonalou atrapu ručního granátu, kterou lze snadno za ostrý ruční granát zaměnit,“ říká mluvčí policistů Jiří Matzner.

V únoru si zase stěžovala starší žena z Vodňan, že u silnice stopují tři mladé dívky, což vzhledem k jejich věku není bezpečné. Policisté tedy na místo vyjeli a dívkám pomohli. „Odvezli je zpět do dětského domova, odkud utekly, jak se nakonec ukázalo,“ doplňuje Matzner.

O den později se další starší žena dožadovala pomoci od elektřiny ve svém bytě. Ta ji měla ohrožovat. Po příjezdu policii detailněji popsala, že jí přes zeď do těla pouští soused ze spodního patra. „Policisté tak nakonec nekontaktovali energetický dispečink, ale psychiatrické oddělení,“ říká Matzner.

Neposlušná dcera úřadovala v dubnu. Její otec totiž na policii oznámil, že mu byla odcizena koloběžka v hodnotě 6 tisíc korun. Ukázalo se však, že mladá dívka ji využila jako dopravní prostředek při své cestě do školy.

Další dvě oznámení mají zvířecí podtext. Žena z Písku na konci dubna slyšela řezání a pilování zámku i dveří, domnívala se tak, že se do její chaty někdo dobývá. Policisté však při příjezdu nic neobvyklého nezaznamenali, patrně tak šlo o myši.

Daleko více v šoku byli policisté při nahlášení volného pohybu klokana s mládětem po silnici u Perneku. Předpoklad, že je řidič, který věc oznámil, pod vlivem alkoholu (ač tomu hlas neodpovídal), se nepotvrdil. „Klokan skutečně utekl ze soukromé mini ZOO,“ přidává mluvčí jihočeské policie.

Asi nejzajímavější historku zažili operační důstojníci na lince 158, když jim opakovaně volal muž, jenž vymyslel zbraň, která zastaví světovou válku. K tomu měl i nápady na další vychytávky. Zneužívání linky zastavil až jeden z policistů, který muži navrhl, aby ještě chvíli své dovednosti potrénoval a poté je nabídl federálním agentům. „Nápad muže zaujal a slíbil, že bude trénovat. Důležité bylo, že přestal i telefonovat,“ podotýká Matzner.

Naopak nejvážnějším telefonátem byl telefonát muže z listopadu, jenž hodně přesvědčivě vysvětloval policistům, že mu právě před domem zavraždili otce a pachatelé se nyní chystají na něj. Prý uslyšel ránu, po které otec padl na zem. Vrazi se měli maskovat jako kameníci pokládající nový chodník před domem. „Policisté nakonec zjistili, že duševně nemocnému oznamovateli stačilo k tomuto telefonátu jen několik okamžiků, kdy ho pečovatel nechal samotného poblíž telefonu. Vražda jak z filmového plátna se tak naštěstí nekonala,“ dodává policejní mluvčí.

A pořádné perličky zazní i při samotných ohlášeních. Někdy i veršem. „Přijeďte hned, zas je tu ten dobytek, co močí na cizí majetek!“ znělo jedno z nich. V opačném případě zase hlásil policista průběh vyšetřování případu pokousání psem operačnímu důstojníkovi. „Ani jednoho svědka jsem nevyslechl, protože přes ten štěkot psů je vůbec neslyším!“

Budějcká Drbna by tímto silvestrovským příspěvkem ráda poděkovala všem policistům, ale i záchranářům a hasičům za rok 2015. Do nového roku jim navíc přeje méně závažných a více zábavných případů, aby si její čtenáři mohli 31. prosince znovu zasmát.

Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, Vodňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní perličky roku 2015: Zbraň k zastavení světové války nebo vražda jako z filmového plátna  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.