Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pracovník s minimaxem zabránil požáru v Temelíně

Vyjíždět včera večer museli hasiči v Jaderné elektrárně Temelín. Důvodem byl kouř, který vycházel z pomocného zařízení u generátorového vypínače v nejaderné části prvního bloku. K požáru však nedošlo, k ochlazení zařízení stačil pouze minimax. Událost neměla vliv na bezpečnost ani výkon bloků.

Kouře si při pochůzce všiml jeden z pracovníků, který pomocí ručního hasicího přístroje zařízení ochladil. „Během několika minut dorazili na místo hasiči elektrárny, kteří už pouze provedli kontrolu pomocí termovize. Že o požár nešlo, potvrdil i přivolaný vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje,“ doplňuje informace mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Předběžnou příčinou byl elektrický zkrat v zařízení, které vyvíjí páru pro zvlhčování vzduchu ve sběracím zařízení generátoru. Do potvrzení příčiny byly z preventivních důvodů odstaveny i zbývající tři parní vyvíječe. Událost je předběžně ohodnocena mimo stupnici INES, tedy bez jakéhokoli vlivu na provoz a jadernou bezpečnost.

O situaci byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který v souladu s Dohodou z Melku předal informaci Rakousku. To bylo informováno také od provozovatele elektrárny.

Od roku 2007 je to teprve pátý podobný výjezd temelínských hasičů v areálu elektrárny. „Naposledy byla důvodem technická závada elektrického vysoušeče rukou na toaletě lékařského personálu letos v květnu. Ve všech případech se to obešlo bez zranění a dopadů na provoz a jadernou bezpečnost,“ dodává Sviták.

Od začátku roku vyrobily oba bloky 14,07 miliard kilowatthodin elektřiny.

Štítky požár, Temelín, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Hasičský záchranný sbor, Jihočeský kraj, Rakousko, Mezinárodní stupnice jaderných událostí, Melk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pracovník s minimaxem zabránil požáru v Temelíně  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.