Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kraj Jižní spojku nepodpoří

Jak už jsme vás informovali, projektem tzv. Jižní spojky se v úterý 13.9. zabývalo jednání Zastupitelstva Jihočeského kraje.

Za účasti několika desítek občanů, kteří přišli na jednání vyjádřit svůj nesouhlas s tímto projektem, hodnotili krajští zastupitelé aspekty záměru vybudovat dopravní trasu, která by měla tzv. obchvatem vést dopravu z Litvínovické silnice kolem nemocnice, ulicemi L.B. Schneidera, L.M.Pařízka a dále přes rekreační zonu u Malého a Velkého  jezu až do Mladého s napojením na komunikaci v Suchém Vrbném.

Úternímu jednání zastupitelstva předcházel pondělní happening přímo u Malého jezu, kde obyvatelé Budějc podpisem petice znovu dali najevo svůj protest proti podle nich zcela nesmyslnému záměru.

Stejný názor pak občané v rozsáhlé debatě deklarovali na jednání krajského zastupitelstva. Přestože hned v úvodu jednání v této věci bylo i krajskými zastupiteli naznačeno, že projekt nebude zařazen v Zásadách územního rozvoje Jihočeského kraje, tedy na něm Jihočeský kraj nebude participovat s iniciátorem projektu – Statutárním městem České Budějovice. Diskutující opět krajským zastupitelům připomněli většinu nesmyslných aspektů, které projekt Jižní spojky představuje – od neúměrného zatížení oblasti kolem nemocnice a obytné zony vysokým počtem aut, hlukem a emisemi až po devastaci oblíbené rekreační klidové zony u Malého a Velkého jezu. V diskusi byly řešeny i jiné, podle diskutujících vhodější, varianty řešení dopravy v jižní části města.

Po velmi dlouhé rozpravě, ve které většina názorů a argumentů byla proti Jižní spojce, přijalo Zastupitelstvo Jihočeského kraje rozhodnutí vyjmout projekt Jižní spojka ze Zásad územního rozvoje kraje.

Všechna další rozhodnutí v této věci tak zůstávají výhradně v kompetenci radních a zastupitelů Statutárního města České Budějovice.

Budějcká Drbna tuto kauzu bude nadále ostře sledovat a o dalším vývoji vás budeme informovat.

Štítky Jižní spojka, projekt, Jihočeský kraj, České Budějovice, zastupitel kraje, Suché Vrbné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Jižní spojku nepodpoří  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.