Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské sdružení Prevent pro drogové závislé nedostalo od státu peníze, provoz ale nepřeruší

Kontaktní centra občanského sdružení Prevent ve Strakonicích a Prachaticích pokračují v poskytování služeb i přes nedostatek peněz, jejich provoz je závislý na dotacích, které stát dosud nevyplatil. Agentuře Mediafax to ve středu řekl ředitel a předseda sdružení Michal Němec.

 

Kvůli nedostatku peněz musel Prevent přistoupit k řadě úsporných opatření, aby činnost kontaktních center a dalších provozovaných zařízení mohla pokračovat. "Občanské sdružení Prevent je jednou z mnoha stovek neziskových organizací v České republice, které poskytují sociální služby a jejichž provoz je závislý na dotacích. Jejich vyplácení probíhá na základě žádostí, které ministerstva nebo krajské a městské úřady vyhlašují většinou v posledním pololetí předchozího roku. Zpracování a vyplácení dotací se ale protahuje mnohdy až do konce pololetí aktuálního roku," přiblížil Němec.
 
Neziskové organizace se tím dostávají do situace, kdy podle zákona a dalších předpisů musí poskytovat služby, platit související náklady včetně mezd pracovníků, ale jejich účty zejí prázdnotou. „Prevent hospodaří ročně s rozpočtem zhruba 13,5 milionu korun. To znamená, že na první čtyři měsíce provozu, kdy jsme v období čekání na dotace, potřebujeme nějak zajistit asi 4,5 milionu korun, abychom mohli platit nájmy, nakupovat materiál a dávat mzdy pracovníkům,“ uvedl Němec.
Neziskové organizace řeší tuto situaci různými půjčkami, žádostmi o delší splatnost faktur, odkladem placení nájmů a podobně. "Každá bankovní půjčka předpokládá velké úroky, které však nejsou hraditelné z dotací, navíc nezisková organizace získává úvěr velmi obtížně. Prevent to řeší větším množstvím menších půjček od známých, které jsou většinou pouze s formálním korunovým úrokem,“ dodává ředitel organizace, která tímto způsobem prožívá již dvanáctý začátek roku.
 
Už v roce 2010 se kontaktní centra potýkala s výrazným poklesem finančních prostředků nutných na zajištění služeb a po mnoha letech fungování hrozilo dokonce jejich zrušení. Na vzniklou situaci Prevent zareagoval řadou významných změn. Od ledna 2010 není pod kontaktními centry terénní program. Terénní práci na Strakonicku a Prachaticku zajišťuje jiný projekt Preventu. Dále se spojily v obou kontaktních centrech. "Zkrátila se také provozní doba a byl zpoplatněný potravinový servis. Díky zavedeným úsporným opatřením a celkové restrukturalizaci projektu se podařilo zachovat dostupná nízkoprahová zařízení zaměřená na drogovou problematiku v obou regionech," doplnil Němec.
 
Prostřednictvím služeb kontaktních center se například zabraňuje šíření nebezpečných infekčních onemocnění mezi klienty, ale i mezi drogami nezasaženou populací. V kontaktních centrech se orientačně testují rizikoví uživatelé drog na výskyt protilátek na vir HIV a žloutenek typu B, C a poté klienty odkazují do zdravotnických zařízení.
 
Kromě poradenství v oblasti Harm Reduction zaměřené na snižování rizik spojených s užíváním drog se provozuje i výměnný program pro uživatele drog, například výměna injekčních stříkaček a jehel, poskytnutí dezinfekce, filtrů, injekční vody, kondomů a podobně. Dále kontaktní centra poskytují základní zdravotní ošetření, zprostředkovávají detox a léčbu drogových závislostí nebo poskytují poradenství v sociální oblasti a poradenství a asistenci při jednání s úřady, hledání práce nebo ubytování.
 
Dobrin Stojcev

Štítky peníze, Michal Němec, dotace, nezisková organizace, Mediafax, Prachatice, Strakonice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské sdružení Prevent pro drogové závislé nedostalo od státu peníze, provoz ale nepřeruší  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.