Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jediný jihočeský Klokánek zahájil provoz

Stacionář Klokánek, jediný v jižních Čechách, zahájil ve středu v Jindřichově Hradci zkušební provoz. Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková převzala od poslance Vítězslava Jandáka (ČSSD) maskota zařízení - plyšového klokana.

Zřízení dětského stacionáře Klokánek se sice týká především jindřichohradeckého okresu, ale dle našeho pohledu přesahuje rámec okresní problematiky a proto Vám o něm přinášíme ucelenou reportáž.

Objekt pro týrané, zneužívané a opuštěné děti je již hotov a může přijímat první malé klienty. "Oficiálně pro veřejnost otevřeme okolo 20. června, kdy chceme uspořádat i Den otevřených dveří. Dnes jsme zahájili jakýsi zkušební provoz," řekla Vodičková.
Do Klokánku se první děti nastěhují zřejmě do dvou týdnů.

"Převzal jsem nad tímto zařízením patronát. Oceňuji, že fond dokázal i přes řadu problémů projekt dokončit. Myslím si, že tato zařízení jsou potřebná a přál bych si, aby to pochopili i odpovědní úředníci," uvedl poslanec Jandák.

Stacionář vznikl v budově bývalého penzionu na okraji Jindřichova Hradce. Rekonstrukce a vybavení si vyžádalo částku 15 milionů korun. Většinu peněz sehnal fond prostřednictvím úvěru, část pochází z darů sponzorů a jednotlivých dárců. Nejvíce asi překvapila seniorka z České Lípy, která poté, co se dozvěděla, že fond nedostal evropskou dotaci, věnovala jeden milion korun. "Jsem ráda, že jsem mohla pomoci těm, které to nejvíce potřebují," řekla Mediafaxu 74letá dárkyně ze severních Čech Irena Hájková.

Dům získal FOD bezplatně na 30 let od jihočeského podnikatele Romana Bartyzala.

V osmi bytech najde azyl postupně 32 dětí, kteří zde budou žít vždy ve skupince po čtyřech. V každé rodince se o ně budou starat dvě takzvané tety. Průměrná doba pobytu dětí v Klokáncích bývá půl roku, kdy je o ně pečováno jako ve fungující rodině, sourozenci od sebe nejsou oddělováni podle věku, tak jako při umístění do ústavní péče, ale zůstávají spolu. Dvě třetiny dětí se vracejí do původních rodin, pokud to není možné, hledá se pro ně náhradní rodina.

"Stát stále více preferuje klasické ústavy, což je pro dítě méně příjemné, pro stát daleko finančně nákladné. Věříme, že novela zákona o sociálních službách, kterou chystá ministerstvo sociálních věcí, nebude pro organizace, jako je FOD, likvidační,“ dodala Vodičková.

Občanské sdružení Fond ohrožených dětí funguje od roku 1990. V současné době má 22 poboček zaměřených na vyhledávání a pomoc ohroženým dětem, 34 zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Klokánek s celkovou kapacitou 480 míst a pět azylových domů pro rodiny s dětmi s kapacitou 120 míst. Pro nedostatek kapacity ale jen v loňském roce musel fond odmítnout na 960 dětí.

Autor: René Kekely

Štítky Marie Vodičková, Vítězslav Jandák, Fond ohrožených dětí, Jindřichův Hradec, ČSSD, Jihočeský kraj, rodina, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediný jihočeský Klokánek zahájil provoz  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.