Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řemeslnické práce v Česku za dva roky zdražily o čtvrtinu

Nedostatek řemeslníků v Česku se projevuje výrazným růstem ceny řemeslnických prací, které za poslední dva roky podražily v průměru o čtvrtinu. Největší poptávka je po zednících, elektrikářích, truhlářích a instalatérech. Vyplývá to z údajů pracovního portálu Profesia.cz. Podle středních odborných škol ale zájem o řemeslné obory mírně roste.

Počty nabídek pro kvalifikované řemeslníky na portálu Profesia.cz meziročně v některých oborech už od roku 2016 narůstají o desítky procent, někdy i násobně, ale množství reakcí na ně trvale klesá. Firmy si také stěžují na nízkou úroveň kvalifikace zájemců o nabízená místa.

Zájem o řemeslníky ze strany firem je dlouhodobě vysoký, uvedl Michal Novák z Profesia.cz. Počet nabídek propadl v letech 2011 a 2012, ale od té doby poptávka výrazně stoupá. „Z pohledu nabídek na našem serveru nejvíce rostl zájem o svářeče, nástrojáře, elektrikáře, automechaniky či zedníky. Obecná čísla z celého trhu potvrzují i výrazný nedostatek truhlářů a instalatérů," dodal.

V řemeslnických oborech se více než jinde projevuje zvyšování věkového průměru lidí, kteří je zastávají. Podle studie, kterou v červenci představil Český statistický úřad, Česko vyniká vysokou mírou ekonomické aktivity lidí nad 50 let. Právě muži v této věkové kategorii nejčastěji podle průzkumu pracují jako řemeslníci, obsluha strojů a zařízení, nebo montéři.

Zájem o profese automechanika, truhláře nebo kadeřnice roste

Cestou k renesanci řemesel je obroda učňovského školství, ať už jde o klasické studium dětí po základní škole nebo rekvalifikace starších zájemců. „Díky spolupráci s odbornými školami máme přehled i o tom, v jakých oborech stoupá počet zájemců o studium. Jde především o profese jako automechanik, truhlář, instalatér, elektrikář, kuchař nebo kadeřnice," uvedl Novák.

Uvažuje se i o znovuzavedení "dílen" na základních školách, které by mělo zvrátit úpadek obecných technických dovedností v populaci. Řada škol již touto cestou jde a zavádí do výuky praktické předměty.

Řemeslné práce poptávají lidé podle databáze Nejřemeslníci.cz o 52 procent více než před třemi lety. Ceny rostou nejvíce u zedníků a obkladačů. Stoupající ceny obecně podle marketingového ředitele Tomáše Čecha neovlivňuje materiál, ale hodinová sazba řemeslníka. „Když vidí, že nestíhají, snaží se ceny zvyšovat. Meziročně jde o nárůst o 18 procent napříč všemi kategoriemi řemeslných prací," řekl. Nárůst se v jednotlivých oborech liší a pohybuje mezi 15 až 25 procenty ročně. V příštím roce očekává podobnou situaci. Odhaduje, že řemeslné práce budou dál zdražovat.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky průzkum, řemeslníci, trh práce, Česko, řemeslo, truhlář, instalatér, Michal Novák, Český statistický úřad

Řemeslnické práce v Česku za dva roky zdražily o čtvrtinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.