Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Finanční správa v září rozhodne, jak omezí činnost v krajích

Finanční správa v září definitivně rozhodne, jak a nakolik omezí příští rok činnost některých svých územních pracovišť. Po dnešním jednání s jihočeskými starosty to řekl zástupce generální ředitelky Finanční správy Jan Ronovský. Správa nedávno oznámila, že kvůli úsporám sníží počty lidí na 34 pracovištích finančních úřadů. Dotčení starostové rozhodnutí kritizovali s tím, že omezí dostupnost služeb a přispěje k vylidňování venkova.

„Vysvětlili jsme starostům záměr finanční správy a vyslechli jsme jejich argumenty, se kterými bude dále pracováno. Vedeme jednání i s ostatními starosty, v průběhu září bychom udělali definitivní závěr. Budou do něho promítnuty i požadavky starostů,“ řekl dnes po jednání Ronovský. „Myslím si, že z pohledu obyvatelstva bude servis a služby zajišťovány v naprosto stejném rozsahu jako nyní,“ dodal.

To zpochybňuje starosta Kaplice Pavel Talíř. Kromě Kaplice se rozhodnutí v Jihočeském kraji týká Dačic a Trhových Svin. Úředníci budou v dotčených úřadech jen dva dny v týdnu. Starosta Kaplice poukázal na to, že na stejné úrovni služby nezůstanou. Úřední doba bude dva dny v týdnu, v pondělí a středu, v úřadu budou dva zaměstnanci. „V exponovaných dobách, kdy se podává daňové přiznání, ještě posílí pracovníky,“ řekl Talíř.

V Kaplici, kde je nyní 12 zaměstnanců finančního úřadu, byli doteď úředníci v úřadu trvale. Bylo tedy možné si sjednat schůzku i mimo úřední dobu stanovenou na pondělí a středu.

„Bylo nám řečeno, že služba bude zajištěna ve stejném rozsahu, ale pouze dva dny v týdnu. Jsme z pohraničí, dojezdové vzdálenosti, obslužnost toho území není jednoduchá. Bylo nám řečeno, že Kraslice v Krušnohoří provozují stejný způsob, je to podobný terén a že to zvládají,“ řekl Talíř.

Starostka Trhových Svinů Věra Korčáková řekla, že se sejde se starosty obcí z regionu a domluví další postup. Trhové Sviny spravují jako obec s rozšířenou působností oblast pro 20 tisíc lidí.

Finanční správa chce ušetřit 686 milionů korun. Nyní má 201 územních pracovišť. O plánu bude dnes jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou a ředitelkou Finanční správy Tatjanou Richterovou také předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Autoři | Foto upload.wikimedia.org

Štítky daně, správa, úřady, obce, Jihočeský kraj, Finanční správa, Pavel Talíř, Kaplice, Alena Schillerová, František Lukl, Svaz měst a obcí České republiky, Dačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finanční správa v září rozhodne, jak omezí činnost v krajích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.