Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Češi jsou stále štědřejší, během loňska dali na charitu přes osm miliard

Loni darovali nejen jednotlivci, ale i české firmy. Drobní dárci poslali skoro dvě miliardy. Částka ale ve skutečnosti může být až dvojnásobná, protože spousta lidí si své dary nepočítá do daňových přiznání. Z nich se přitom sestavují statistiky.

Pro srovnání: částka, kterou letos darovali jednotlivci, je zhruba jen o 200 milionů nižší než rozpočet Budějc pro letošní rok.

Loni Češi a české firmy či nadace celkem poslali na charitativní účely nejvyšší částku v historii – 8,1 miliardy korun. V roce 2017 Češi dali potřebným přibližně 7,5 miliardy, na začátku tisíciletí pak pouze třetinu z letošní částky. Je však možné, že se u nás na dobrou věc vybralo až dvakrát více. Lidé se totiž se svými dary často "nechlubí" v daňových přiznáních, což výsledné statistiky hodně zkresluje.

Dárce oslovují příběhy lidí, věří hlavně charitám

Lidé věnují své peníze potřebným, jejichž příběh je nějakým způsobem zaujme. Letos tak hodně dětí dostalo bionické protézy, v rekordně krátké době se podařilo vybrat deset milionů pro pozůstalé českých vojáků padlých v Afghánistánu.

Kromě příběhů lidé hodně dají i na výběrčího peněz - nejvíce přispívají přes známé dobročinné nadace.

Čechy nově začíná zajímat i problematika, která dříve byla spíš okrajem jejich zájmu - například inkluze nebo pomoc dětem v sociálně vyloučených lokalitách.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky charita, Češi, nadace, České Budějovice, Česko, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi jsou stále štědřejší, během loňska dali na charitu přes osm miliard  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.