Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Budějcům bude teplo posílat Temelín. Magistrát se nechce spoléhat pouze na uhlí

Magistrát podepíše dohodu se společností ČEZ, na základě které bude jihočeské metropoli dodávat teplo temelínská jaderná elektrárna. To obyvatelům přinese stabilitu jeho cen.

„Do konce roku má teplárna termín na odstoupení od smlouvy s ČEZem bez jakýchkoli sankcí, toho ale nevyužijeme. Pokud vše dopadne podle našich představ, 18. prosince bychom mohli smlouvu o dodávce tepla s ČEZem podepsat,“ říká budějcký primátor Jiří Svoboda.

Smlouva s Temelínem je podle jeho slov v souladu se strategickým rozvojem teplárny. Ta nechce být závislá pouze na uhlí, jehož cena neustále stoupá. „Tento krok má vazbu i na emisní povolenky, které letos výrazně nastoupaly. v Temelíně se žádné neplatí, jelikož jaderná elektrárna žádné emise neprodukuje. Odebírání tepla z Temelína má tedy i ekonomický efekt,“ dodává Svoboda.

Smlouva bude uzavřena na dlouhé období, což podle primátora zajišťuje stabilitu cen tepla. V budoucnu chce teplárna rekonstruovat své technologické zařízení, především kotle.

„Ze strany ČEZ je o dodávky tepla do Českých Budějovic zájem. Horkovod se plánuje o délce 26 kilometrů. Půjde o potrubí o průměru půl metru, které bude uložené minimálně metr pod zemí. Předpokládáme, že temelínské teplo by mohlo pokrýt přibližně třetinu tepla v Českých Budějovicích. Konkrétně by sloužilo k vytápění velkých českobudějovických sídlišť Máj, Vltava, Šumava, Pražské předměstí s možností dodávek i pro Suché Vrbné a Havlíčkovu kolonii," říká mluvčí Temelína Marek Sviták.

Štítky Budějce, Temelín, teplárna, jaderná elektrárna, teplo, ČEZ, Jiří Svoboda, Jaderná elektrárna Temelín, České Budějovice, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcům bude teplo posílat Temelín. Magistrát se nechce spoléhat pouze na uhlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.