Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řidiči své plechové miláčky nakrmí levněji, cena pohonných hmot do konce roku klesne

České benzinky podle většiny analytiků do konce roku zlevní až o korunu za litr. Motoristé mohou děkovat klesající ceně ropy.

„Pohonné hmoty budou v nadcházejících týdnech zlevňovat a do konce letošního roku očekávám pokles průměrných cen až o korunu na litru, a to jak v případě benzinu, tak i nafty. Pro pokles cen jednoznačně hovoří vývoj na trhu s ropou," řekl analytik Miroslav Novák.

Čerpací stanice zlevňují nerady a ceny ponechávají na velmi vysokých úrovních. Dochází tím k růstu jejich marží. Zpravidla to ospravedlňují kompenzací vyšších nákladů na přimíchávání nemrznoucích složek do pohonných hmot v zimním období," vysvětluje portfolio manažer Petr Pelc.

Pokles cen pohonných hmot je ale pouze dočasný, v příštím roce opět porostou. „Cena benzinu se během příštího roku přiblíží ke 34 korunám za litr," dodal ekonom Štěpán Křeček.

I přestože v Česku palivo do aut stále zdražuje, jeho cena se dlouhodobě pohybuje pod celoevropským průměrem. „Kupříkladu v Německu je benzin dražší až o pět korun na litr. Důvodem jsou nižší spotřební daně. Česko si vede dobře také v porovnání s dalšími okolními zeměmi. Levnější pohonné hmoty jsou jenom v Polsku, a to asi o korunu na litr," říká analytik Boris Tomčiak.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ekonomika, palivo, pohonné hmoty, nafta, benzín, ceny, pohonné látky, Mirek Novák, Česko, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči své plechové miláčky nakrmí levněji, cena pohonných hmot do konce roku klesne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.