Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vysoká vysoutěžená cena rozdělila opravu části Husovy třídy a křižovatky s Branišovskou ulicí

Ze společné investiční akce města a kraje v podobě úpravy českobudějovické křižovatky Branišovské ulice a Husovy třídy, a položení nového povrchu části frekventované komunikace u výstaviště, sešlo. A to kvůli vysoké ceně, která vzešla ze soutěže na zhotovitele zakázky. Investoři budou tak znovu hledat jiné firmy, které jim práci zajistí, ale už odděleně. Nového stavebníka bude v nejbližší době hledat město, který chce křižovatku opravit co nejdříve, kraj ale už tolik nespěchá.

Město České Budějovice znovu v nejbližších dnech vypíše zakázku na úpravy křižovatky Branišovské ulice a Husovy třídy. Nehodlá totiž akceptovat vysokou cenu, která nyní vzešla z výběrového řízení. Podle náměstka českobudějovického primátora Františka Konečného je na vině velká poptávka na stavebním trhu. Žene vzhůru především ceny materiálů. Město to poznalo i na dalších zakázkách.

„Chceme rozšířit vozovku v Branišovské ulici, aby se z ní u křižovatky vešly vedle sebe tři jízdní pruhy, Při vjíždění do křižovatky dva odbočovací, samostatný doprava a samostatný doleva. Změnou projdou také semafory a chodníky," uvedl Konečný. Předpokládaná cena díla byla necelých 2,7 milionů korun.

Investiční akci město původně plánovalo společně s Jihočeským krajem. Tomu totiž patří správa Husovy třídy a právě její část od křižovatky s Branišovskou ulicí až k autobusovým zastávkám naproti hlavní bráně výstaviště měl v plánu opatřit novým asfaltovým povrchem. Ovšem neakceptovatelná vysoká cena, která vzešla z výběrového řízení, akci rozdělila. Město totiž hodlá křižovatku opravit a upravit co nejdříve, ale kraj ne. Ten chce s realizací akce vyčkat na příhodnější období, které by mělo přinést příznivější nabídky zhotovitelů.

Kraj vypíše sice soutěž, ale s realizací počká na jaro

„Byť chápu, že vysoutěžená cena je hodně vysoká, je škoda, že kraj s námi nechce znovu jít. Mohlo se vše udělat najednou," podotkl Konečný, který ale zároveň nedokázal odhadnout, kdy se městu povede uvedené plány zrealizovat.

„Do soutěže přišla jediná nabídka, která byla o sedmdesát procent vyšší než bylo předpokládaných pět a půl milionů korun. Tak vysokou částku jsme nemohli akceptovat, to byl byl hodně drahý asfaltový koberec," upřesnil informace ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Štícha. Ten zároveň zdůraznil, že kraj od akce rozhodně neupouští, jen ji posune. 

„Vypíšeme nové výběrové řízení s tím, že nový povrch části Husovy třídy od křižovatky s Branišovskou ulicí téměř až k autobusovým zastávkám naproti výstavišti, tak aby navazoval na už opravenou část komunikace, budeme chtít udělat příští rok na jaře. Věřím, že situace ve stavebním trhu už bude lepší, firmy nebudou mít tolik práce, jako teď, a tudíž ceny budou příznivější, že vysoutěžíme odpovídající cenu a ne tak vysokou, jaká nám byla nabízena teď,“ vysvětlil ředitel Štícha, podle kterého je nesmyslné nyní tlačit na pilu a realizovat zakázku za zbytečně hodně peněz.

Štítky společnost, doprava, oprava, křižovatka, město, kraj, Branišovská ulice, Husova třída, České Budějovice, kongresové centrum, soutěž, František Konečný, výběrové řízení, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoká vysoutěžená cena rozdělila opravu části Husovy třídy a křižovatky s Branišovskou ulicí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.