Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Poplatky za provoz předzahrádek se na jihu Čech různí. V Hluboké je cena už sedm let stejná

Restaurační předzahrádky řada měst oceňuje jako oživení ulic a snaží se jejich vznik podpořit. I proto se v některých městech částka za jejich provoz už několik let nezměnila. V Hluboké nad Vltavou je poplatek už sedm let stejný. V Budějcích se cena liší podle toho, jestli majitel předzahrádku po provozní době uklízí nebo ne.

Na Hluboké nad Vltavou platí majitelé předzahrádek v centru buď deset korun denně za metr čtvereční, nebo sto korun za metr čtvereční ročně. Vedoucí ekonomického odboru hlubockého městského úřadu Pavel Adámek řekl, že poplatek je stejný od roku 2012, výši stanoví místní vyhláška.

Sazby za předzahrádky mimo centrum jsou o polovinu nižší. Ve městě je do deseti předzahrádek. „Máme co nejvolnější pravidla, jenom aby byly dodrženy bezpečnostní zásady průchodu chodníku, a všechny předzahrádky vítáme. Podporujeme majitele restaurací a cukráren, aby si předzahrádky zřizovali. Poplatek je z mého pohledu minimální,“ řekl starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Písek, který dlouhodobě boduje v anketě Město pro byznys, má pravidla pro umísťování mobilních zařízení na veřejných prostranstvích. Nájemné za pronájem městského pozemku pro umístění předzahrádky je v rozmezí sto až dvě stě korun ročně za metr čtvereční, podle toho, kde předzahrádka je. K žádostem o povolení přistupuje radnice individuálně, uvedl místostarosta Josef Knot.

V městské památkové zóně platí jiné požadavky na materiál a design mobiliáře. „K tomu se vyjadřují i památkáři. Upřednostňujeme zde předzahrádky bez oplocení, umístěné přímo na plochu komunikace, nikoli na konstrukce dřevěných palub,“ řekl Knot. Letos v Písku nově povolili dvě předzahrádky, loni tři. K 7. květnu bylo v třicetitisícovém městě povoleno 34 předzahrádek.

Pravidla zakazují dávat na konstrukce předzahrádek cizí reklamy, které nesouvisí s provozem podniků. „Tento nešvar se v malé míře objevuje. Odstranění řeší následně zástupci městské policie,“ řekl Knot.

V Budějcích platí provozovatelé předzahrádek deset korun za metr čtvereční denně

V Jindřichově Hradci je letos zaregistrováno 52 restauračních zahrádek, o jednu méně než loni, registrace je bezplatná. Podle Jaroslava Krafky z živnostenského odboru městského úřadu stejně jako Písek ani Hradec nemá žádnou kvótu ohledně počtu předzahrádek. Předzahrádka musí mít stejného provozovatele jako zařízení, před nímž stojí.

U předzahrádek v historickém jádru Českých Budějovic se cena liší podle toho, zda ji majitel po provozní době uklízí, nebo zda je tam předzahrádka nastálo. Podle Lenky Mikšátkové z odboru správy veřejných statků je u stálých předzahrádek cena deset korun denně za metr čtvereční, u těch, které provozovatel každý den sklízí, je sazba poloviční. „Pronájem předzahrádek je vázán na sídlo provozovny, kde musí mít majitel zajištěné sociální zázemí pro hosty restauračních předzahrádek,“ uvedla Mikšátková.

Foto Bramberka Nová | Zdroj ČTK

Štítky předzahrádky, Jihočeský kraj, poplatek, předzahrádka, Hluboká nad Vltavou, Česko, metr čtvereční, České Budějovice, Josef Knot, Písek, Tomáš Jirsa, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplatky za provoz předzahrádek se na jihu Čech různí. V Hluboké je cena už sedm let stejná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.