Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak financovat stavbu nového bydlení? Všechny kroky je potřeba důkladně promyslet

PR článek

Investice do bydlení patří mezi nejdůležitější rozhodnutí, které člověk v životě udělá. Proto je lepší neponechávat nic náhodě a všechny kroky náležitě promyslet. Pokud se nechystáte do bytu, ale rádi byste si postavili vlastní dům, tady je několik rad, které vám při rozhodování o budoucím bydlení mohou pomoci.

Existují různé způsoby, jak financovat výstavbu nového rodinného domu. Člověk může mít naspořeno dost vlastních peněz nebo si peníze půjčit a využít hypotéku. Základní rozdíl ve financování koupě nebo výstavby domu je v čerpání prostředků hypotečního úvěru. Při financování koupě je úvěr vyplácen jednorázově, u výstavby pak postupně. Samozřejmě platí, že čím více vlastních finančních prostředků máte, tím lepší úrokovou sazbu můžete v bance vyjednat. Oblíbenou variantou je také ručení jinou nemovitostí, pokud takovou možnost zájemce má.

Má-li člověk vlastní pozemek, je pro něj výstavba jednodušší. Pokud pozemek nemá, položí si otázku, zda-li si vzít zvlášť hypotéku na koupi pozemku a další pak na stavbu domu, nebo rovnou jednu hypotéku na obojí. Podle řady expertů je lepší zvolit druhou variantu například proto, že použití dvou hypoték obvykle zvýší celkové náklady na získání úvěru díky tomu, že z části zájemce platí dvojí poplatky. Navíc zaplatí také dva odhady nemovitosti. Jednou z mála nevýhod mohou být hrozící sankce, pokud člověk potřebuje časově odložit zahájení stavby. Při financování jedním úvěrem totiž musí mít již dopředu připravený projekt na stavbu domu, který chce stavět

Jaké dokumenty bude banka vyžadovat?

  • Dokumenty dokládající bonitu klienta (potvrzení o příjmu, daňové přiznání).
  • Kupní smlouvu k pozemku.
  • Položkový rozpočet na stavbu.
  • Smlouvu o dílo se stavební firmou, pokud budete smlouvu o dílo uzavírat.
  • Projektovou dokumentaci.
  • Ohlášku stavebních prací.

Na jakou výši hypotéky zájemce dosáhne, zjistí předběžně na některé z hypotečních kalkulaček, přesnou výši pak při návštěvě banky. Kvůli dlouhodobým úsporám se hlavně u mladých rodin zvyšuje poptávka po nízkoenergetických domech, které díky nízkým účtům za energie mnohonásobně vrátí počáteční investice.

Takovým rodinám pak s výstavbou pomáhá jako první na tuzemském trhu Hypoteční banka. Takzvanou Zelenou hypotéku nyní může získat každý, jehož dům splní energetickou náročnost ve třídě A nebo B. A je jedno, zda bude stavět nebo rekonstruovat.

„Protože v posledních letech vnímáme silný zájem o energeticky úsporné domy, má podle nás stále větší význam zabývat se otázkou životního prostředí, šetrnou architekturou a zdroji obnovitelné energie. Chceme být bankou, která reaguje na pozitivní trendy a přání svých klientů,“ komentuje Jiří Císler, ředitel regionální pobočky Jihozápadní Čechy.

Banka ekologicky smýšlející klienty odmění balíčkem zvýhodnění v celkové hodnotě minimálně sedm tisíc korun a dodatečnou rezervou v podobě dvaceti procent finančních prostředků nad rámec předloženého rozpočtu.

Pro hypotéku si zájemci mohou přijít na tyto pobočky:
České Budějovice, Riegrova 2, České Budějovice, tel. 383 835 311,e-mail: info.cb@hypotecnibanka.cz.
Jihlava, Masarykovo náměstí 13, Telefon: 565 659 141, e-mail: info.ji@hypotecnibanka.cz.
Plzeň, Klatovská 40, telefon:: 373 731 811, e-mail: info.pl@hypotecnibanka.cz.
Tábor, Smetanova 1263/30, telefon: 724 747 284.

Štítky společnost, ekonomika, bydlení, finance, Hypoteční banka, úvěr, dům, hypoteční úvěr, České Budějovice, Jiří Císler, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak financovat stavbu nového bydlení? Všechny kroky je potřeba důkladně promyslet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.