Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Jihočeské univerzitě vyvíjejí novou aplikaci. Podnikům ukáže kurzová rizika

Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity vyvíjí podpůrný nástroj pro podniky a instituce, které se zabývají zahraničním obchodem nebo mezinárodními projekty a přicházejí do styku se zahraniční měnou. Projekt „Systém kurzové prevence“ je řešen s finanční podporou Technologické agentury České republiky v rámci programu ÉTA. Společně s univerzitou se na něm podílí i Ministerstvo průmyslu a obchodu v roli aplikačního garanta.

Vytváříme webovou aplikaci, která bude zahrnovat jednak nové nástroje vycházející z již provedeného základního a aplikovaného výzkumu na naší fakultě, ale i tradiční nástroje pro kvantifikaci kurzového rizika,“ vysvětluje řešitelka projektu Martina Krásnická. Na projektu se podílí týmy ze tří kateder, na vývoji tak budou pracovat i statistici a informatici z Ekonomické fakulty.

Současně projekt zastřešuje i Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, které se ve vazbě na metodiku Technologické agentury ČR stalo nejen aplikačním garantem, ale předpokládá, že se bude podílet i na jeho praktickém využití. „Na vývoji budeme pracovat asi dva roky, poté bude nová webová aplikace zpřístupněna na webu Ekonomické fakulty, ale také prostřednictvím stránek portálu státní správy BussinessInfo.cz orientovaného na potřeby podnikatelských subjektů. Technicky však bude přístupná i z dalších webů,“ doplňuje vedoucí katedry obchodu a cestovního ruchu Ekonomické fakulty a jeden ze spoluřešitelů projektu Viktor Vojko.

Jak konkrétně tedy bude nový nástroj fungovat? Uživatel do aplikace zadá výši svého závazku nebo pohledávky v cizí měně a délku splatnosti. Aplikace pak spočítá částku, k jaké největší kurzové ztrátě nebo zisku za dané období historicky došlo. Nový nástroj tedy umožní prvotní nebo rychlou orientaci v dopadech kurzových rizik do jednotlivých obchodních případů v různých kombinacích měn a usnadní například rozhodování, kolik prostředků se podniku vyplatí investovat do zajištění proti kurzovému riziku.

Tisková zpráva | Foto upload.wikimedia.org

Štítky aplikace, Jihočeská univerzita, ekonomická fakulta, projekt, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Technologická agentura ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jihočeské univerzitě vyvíjejí novou aplikaci. Podnikům ukáže kurzová rizika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.