Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zvyšuje se nemocenská, mateřská, přídavky na děti i rodičovská

Nemocenská, mateřská a ošetřovné se s příchodem nového roku zvyšují. Mění se totiž částky pro stanovení základu příjmu, z něhož se tyto příspěvky vypočítávají. Lidem, kteří jsou déle něž měsíc nemocní, se pak nemocenská zvedá výrazněji. Rostou také přídavky na děti a dosáhne na ně víc rodin. Vyšší než dosud může být i rodičovská, čerpat se ale bude kratší dobu. Od února se zavádí otcovská, od června pak dlouhodobé ošetřovatelské volno.

Nemocenská, mateřská, otcovská i dlouhodobé ošetřovné se vyplácejí z nemocenského pojištění. Získají je jen lidé, kteří odvádějí pojistné. Dávky se stanoví z průměrného denního příjmu, z něhož se ale započítává jen část. Od ledna se zvyšují částky, které se do příjmu zahrnují. Zvedají se tak i příspěvky.

Výrazněji se ode dneška navíc zvyšuje nemocenská lidem, kteří jsou nemocní déle než měsíc. Ve druhém měsíci stonání budou místo dosavadních 60 procent základu příjmu dostávat 66 procent, od třetího měsíce pak 72 procent.

Na přídavky na děti od ledna dosáhnou rodiny s příjmem do 2,7násobku životního minima, dosud to byl 2,4násobek. Pokud aspoň jeden z rodičů pracuje, dávka se ještě zvýší o 300 korun na 800, 910 a 1000 korun podle věku dítěte.

Rodiče malých dětí budou moci pobírat také vyšší rodičovské příspěvky. Dosud mohli čerpat nejvýš 11 500 korun, a to po dva roky. Od ledna mohou mít až 70 procent základu příjmu, tedy stejnou částku jako mateřská. Celková suma na příspěvek 220 tisíc korun se tak vyčerpá rychleji. Rodiče dvojčat a vícerčat mají od nynějška rodičovskou vyšší, a to 330 tisíc korun.

Od února budou moci otcové po narození potomka jít na sedmidenní placenou otcovskou. Z nemocenského pojištění dostanou 70 procent základu příjmu. Lidé, kteří se budou starat o své nemocné blízké, si pak od června budou moci vzít ošetřovatelské volno až na 90 dní. Dostávat budou 60 procent základu příjmu.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky nemocenská, mateřská, ošetřovné, přídavky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvyšuje se nemocenská, mateřská, přídavky na děti i rodičovská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.