Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeský kraj bude příští rok hospodařit se schodkem 1,4 miliardy korun

Jihočeský kraj bude v příštím roce hospodařit s rekordními příjmy 15,2 miliardy korun i rekordními výdaji 16,6 miliardy korun. Schodek ve výši 1,4 miliardy korun pokryje rezerva z minulých let. Návrh rozpočtu schválili krajští zastupitelé, když pro něj hlasovalo 34 z 50 přítomných a 16 se zdrželo. Pět zastupitelů nebylo přítomno.Kromě současné koalice rozpočet podpořili i opoziční komunisté.

„Rok 2018 bude pro rozvoj Jihočeského kraje zásadní, protože budeme mít možnost čerpat velký objem dotačních peněz. To s sebou nutně nese povinnost spolufinancování, takže rozpočet v příštím roce počítá se schodkem 1,4 miliardy korun,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

V rozpočtu ani v rozpočtovém výhledu do roku 2020 nepočítáme s tím, že by si kraj bral jakýkoli úvěr,“ dodala hejtmanka s tím, že kraj plánuje velké investiční akce za více než 4,5 miliardy korun, které budou z převážné části hrazeny právě z Evropských fondů. „Schválený rozpočet je výsledkem kompromisu a rozumím názoru opozice, že investice v tak obrovském objemu bude obtížné realizovat, nicméně uděláme vše pro to, abychom ho v maximální možné míře naplnili,“ uzavřela Stráská.

Výdaje i příjmy se meziročně zvýšily o čtyři miliardy korun. „Dá se říci, že hovoříme o rekordních číslech. Ale je to tím, že se změnila metodika a v rozpočtu jsou zařazeny věci, které tam dříve nebyly. Schodek 1,4 miliardy korun, jako dobří hospodáři, pokryjeme ze svých zdrojů. Konkrétně z finančních rezerv z minulých let," uvedl náměstek jihočeské hejtmanky Jaromír Novák, který rozpočet zastupitelům předkládal. Dodal, že nárůst výše výdajů a příjmů ovlivňuje i fakt, že kraj bude ve výrazně větší míře čerpat peníze z evropských fondů, které dále přerozdělí mezi žadatele.

„Jihočeský kraj zároveň již letos uhradil poslední částku úvěru, který činil více než miliardu korun, což znamená, že od roku 2018 bude hospodařit bez dluhu,“ připomněl vedoucí ekonomického odboru kraje Ladislav Staněk.

Jihočeský rozpočet pro příští rok počítá s kapitálovými investicemi ve výši 4,4 miliardy korun. „Největší položka půjde na modernizaci letiště, dále pak budeme hradit splátku na odkup dolního areálu českobudějovické nemocnice. Nejvíce prostředků z Evropské unie pak zamíří do oblasti školství nebo nemocnic," řekl Novák.

Na modernizaci letiště příští rok kraj uvolní 260 milionů korun. Splátka za areál českobudějovické nemocnice činí 170 milionů korun. Tento objekt chce kraj do roku 2021 koupit a využívat pro jiné účely, protože nemocnice bude fungovat jen v komplexu takzvaného horního areálu. Jak Novák naznačil, další částky získají žadatelé z projektů Evropské unie.

Například programy v oblasti vzdělávání nabízí sumu v objemu 980 milionů korun, dalších téměř 600 milionů korun zamíří do oblasti dopravy a 566 milionů korun pak poputuje do zdravotnictví.

Autoři | Foto Radek Šíma

Štítky rozpočet, kraj, miliarda, výdaj, Jihočeský kraj, Jaromír Novák, Ivana Stráská, Evropská unie, Nemocnice České Budějovice, Ladislav Staněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj bude příští rok hospodařit se schodkem 1,4 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.