Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hochficht postaví novou lanovku za téměř tři sta milionů korun. Lipno vylepší skicross a snowpark

Skiareál Hochficht na česko-rakouských hranicích postaví do začátku lyžařské sezony novou desetimístnou kabinkovou lanovku za téměř 300 milionů korun. Společnost Lipensko investuje do areálu na Lipně 45 milionů, prodlouží skicross a vylepší snowpark. Lyžařský areál Zadov žádné novinky nechystá. Na zasněžování budou střediska připravena od začátku listopadu.

Hochficht letos udělal největší investici v historii za téměř 300 milionů korun. Do začátku letošní lyžařské sezony postaví novou kabinkovou lanovku z hlavního parkoviště na vrchol Hraničník.

„Moderní, 1500 metrů dlouhá lanovka s 56 krytými kabinkami přepraví až 2800 lyžařů za hodinu. Jízda z dolní stanice až na vrchol potrvá jen kolem pěti minut, takže lyžaři si dopřejí za své peníze více jízd," řekl za areál Martin Řezáč.

Nová lanovka nahradí dva zastaralé kotvové vleky, které provozovatelé během léta demontovali. Nová lanovka bude mít mezistanici u zastřešeného pojízdného pásu s výukovým svahem pro začátečníky, děti už nebudou muset absolvovat jízdu kotvovým vlekem. Dolní stanice bude kvůli pohodlnému přístupu z hlavního parkoviště přímo vedle dětského Fichtl Kids Parku. Díky nové lanovce se rozšíří i rodinná sjezdovka Wenzelwiese, demontován bude současný vlek.

Skiareál Hochficht navštívilo v minulé sezoně 275 tisíc lyžařů, z toho 90 tisíc Čechů. V nové sezoně čeká středisko přes 300 tisíc lidí. V zimě pracuje na Hochfichtu až 140 lidí, z toho zhruba 30 Čechů.

Lipenský skicross bude delší

Skiareál Lipno nad Vltavou investuje 45 milionů korun. Peníze půjdou na technologie zasněžování i na nákup nové rolby. „Soustředíme se opět na rodiny s dětmi i na dvougenerační rodiny: na jejich bezpečnost, pohodlí a zábavu na lyžích. O sto procent prodloužíme skicross, zvětšíme a zkomfortníme snowpark," uvedla Eva Černíková ze společnosti Lipensko.

Firma postaví i měřenou slalomovou trať pro děti i dospělé. Areál připravuje i každodenní programy s nejmenšími lyžaři, hry s maskotem. Během poslední sezony navštívilo lipenský areál 175 tisíc hostů, v nové chce firma přilákat 200 tisíc lidí.

Na provozu Skiareálu Lipno se podílí 40 zaměstnanců, další zajišťují provoz půjčoven a lyžařské školy, celkem 90 lidí. „V lyžařské škole máme v hlavní sezoně kolem 120 instruktorů lyžování s kapacitou téměř 900 žáků za den. Školou prošlo přes 15 tisíc žáků od nejmenších po dospělé s celkovým počtem 24 tisíc výuk," upřesnila Černíková.

Zadovský areál investuje do zasněžování

Žádné zásadní novinky neplánuje lyžařský areál Zadov na Šumavě. Letos investuje asi čtyři miliony korun, jako loni. „Připravujeme velkou investici do zasněžování na rok 2018. Zásadní novinky letos žádné, důležité je, že ceny zůstanou stejné jako v loňské zimě," vysvětlil ředitel areálu Luděk Sáska.

Zadov v poslední sezoně navštívilo 100 tisíc lidí a 30 tisíc běžkařů. Letos doufá vedení v podobná čísla. Zimní provoz zde zajišťuje 40 až 50 lidí. Lipno a Zadov budou schopny zasněžovat od začátku listopadu, skiareál Hochficht od poloviny listopadu.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky areál, Hochficht, Zadov, Lipno, lanová dráha, skikros, Vodní nádrž Lipno, lyžař, Martin Řezáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hochficht postaví novou lanovku za téměř tři sta milionů korun. Lipno vylepší skicross a snowpark  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.