Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zanádražka bude hotová ještě letos. Po stížnostech občanů vyroste u Složiště chodník

Pokud všechno půjde podle plánu, budějcká zanádražní komunikace bude kompletní ještě letos. Řidiči se projedou po celém 4,4 kilometru dlouhém úseku za více než miliardu korun pravděpodobně už v září. K dokončení projektu, který se začal realizovat s výrazným příspěvkem z evropských prostředků v roce 2010, v současné době chybí vybudovat první etapu.

Na úseku dlouhém 800 metrů mezi ulicí Pekárenská a kruhovým objezdem na propojení okruhů jsou práce zhruba v polovině. „Pokračují tam zemní práce, práce na inženýrských sítích, kanalizačních a vodovodních řadech. Během února budou zahájeny překládky telekomunikačních kabelů,“ upřesnil před časem Radek Šíma z Kanceláře hejtmana Jihočeského kraje.

Finanční injekce z evropských fondů

Předpokládaná finanční investice, kterou pro stavbu celé zanádražní komunikace zajistil s výrazným přispěním evropských fondů Jihočeský kraj, se pohybuje kolem 700 milionů korun. ROP Jihozápad už proplatil téměř polovinu této sumy. Chodníky, veřejné osvětlení či stezky pro pěší a cyklisty jsou potom hrazeny z městské kasy.

ČTĚTE TAKÉ: Manuál pro řidiče: Jak jezdit po turbokruháči?

„Chci poděkovat Statutárnímu městu České Budějovice, které spolu s krajem zanádražku financuje, zástupcům regionálního operačního programu, jehož prostřednictvím se nám daří na tuto stavbu čerpat významné částky z evropských fondů, a samozřejmě zhotoviteli, firmě Swietelsky,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola při slavnostním otevření čtvrté etapy, které se uskutečnilo na začátku minulého týdne. Stavba je však už od prosince ve zkušebním provozu a zkolaudována bude letos v květnu.

Dvoukilometrový úsek mezi Novohradskou a ulicí U Lávky za 190 milionů korun byl vybudován za čtrnáct měsíců. „Stavbu jsme obsadili těmi nezkušenějšími lidmi, jelikož se začínalo o čtvrt roku později, než bylo původně v plánu, navíc jsme měli před sebou dvě zimní období. Cením si toho, že všichni pracovali s velkým nasazením a stavbu zvládli za ne úplně příznivých ekonomických podmínek dokončit včas,“ komentoval práci svých kolegů ředitel jihočeského závodu firmy Swietelsky stavební František Fryš.

Chodníku podél Složiště se lidé dočkají

Budějcká Drbna vloni na podzim informovala o stížnostech občanů ze Suchého Vrbného, kteří se od kynologického cvičiště neměli jak dostat na druhou stranu čtyřproudé komunikace. Přechod pro chodce totiž byl v rámci úsporných opatření z projektu vyškrtnut, ten nejbližší tak vyrostl až v ulici U lávky. Město tehdy slibovalo, že se záměrem výstavby chodníku bude zabývat. Jak to vypadá aktuálně?

„Zadali jsme soutěž na projektanta, v polovině roku chceme mít v ruce projektovou dokumentaci, stavební povolení a ještě letos chodník kolem Složiště ze Suchého Vrbného k podchodu u hřbitova v Mladém postavit. V rozpočtu si na tuto akci nárokujeme peníze. Předběžně jsme jednali s fotbalisty, kteří jsou ochotni posunout plot, aby se nechodilo uvnitř jejich areálu,“ potvrdil vedoucí investičního odboru budějckého magistrátu Zdeněk Šeda.

Foto a video: IDVIDEO

Štítky zanádražní komunikace, Novohradská, U Lávky, otevření nového úseku, České Budějovice, chodník, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Suché Vrbné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Profant

2Richard Rienessl: Prosím vás, na co byste ten podjezd chtěl? Nejlepší je nechat všechno jezdit Reisovkou (hlavně pro rezidenty).

Čtvrtek, 12. února 2015, 19:16Odpovědět

Zanádražka bude hotová ještě letos. Po stížnostech občanů vyroste u Složiště chodník  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.